گزارش دومین دوره رویداد توانتک
Tavan Tech
11 مرداد 1397
مقدمه:
توانتِک، رویدادی در دل الکامپ است که دستاوردها و توانمندیهای افراد دارای معلولیت را در حوزه فناوری اطلاعات، طی 4 روز از ششم تا نهم مرداد 1397، در سالن 10 و 11 محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران همزمان با بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی الکترونیک، کامپیوتر و تجارت الکترونیک در 3 بخش نمایشگاه شامل: پاویون رعد و استارت آپ ها، کنفرانس مطبوعاتی و اهدا جایزه مسؤولیت اجتماعی رعد با شعار "فرصت های برابر در فناوری و دسترس پذیری" برگزار شد.
تاریخچه:
اولین دوره رویداد توانتِک، آذرماه سال 96 همزمان با روز جهانی معلولان در مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد با همکاری فعالان حوزه تکنولوژی و حضور پرقدرت کسب و کارهای کلان اینترنتی کشور برگزار شد. در این رویداد که شرکتهای بزرگ و موفق استارتآپی و تجارت الکترونیک و توان یابان شاغل از جمله؛ اسنپ، دیجی کالا، کافه بازار، چارگون و ... حضور داشتند که سرویسهای خدماتی بهبود دهنده کیفیت زندگی شهروندان به ویژه توانیابان به بازدیدکنندگان معرفی شدند.
همچنین دفتر اشتغال و کاریابی مجتمع رعد پایگاهی را برای تبادل اطلاعات توانیابان جویای کار و کارفرمایان علاقه مند به جذب نیرو انسانی توانیاب، بخش دیگری از نمایشگاه توان تک بود.
اولین دوره توانتِک جایزه و تندیس مسؤولیت اجتماعی رعد در بخش افزایش مشارکت توانیابان در جامعه را به تاکسی آنلاین اسنپ برای استخدام نزدیک به 2 هزار نفر از توانیابان، در بخش ارتقاء کیفیت زندگی توانیابان، شرکت دانشبنیان پکتوس برای توليد تجهيزات كامپيوتري و الكترونيكي ويژه نابينايان و بیش از 2 دهه تلاش در فراهم آوردن امکان استفاده افراد نابینا از کامپیوتر و اینترنت، و در بخش فرهنگسازی و تغییر نگرش جامعه نیز کمپین «هستمت» که با اجرای بزرگترین و فراگیرترین کمپین محیط زیستی ایران با شعار احترام به محیط زیست و احترام به انسانها اهدا کرد.
اهداف:
رویداد توانتِک فرصتی است تا توانیابان در کنار آشنایی با فضای تجارت الکترونیک و شناخت فرصتهای اشتغال پایدار در اینگونه شرکتها، از راههای تازهای برای عرضه کالا، خدمات و رونق کسب و کار خود استفاده کنند.
در واقع توانتِک رویدادی استارتآپی در حوزه معلولیت است که در آن شناخت افراد دارای معلولیت از فناوریهای نوین و کاربردهای آن در مشاغل دانش محور و غیر فیزیکی و نیز آگاهی از فرصت های شغلی پایدار در کسب و کارهای تجارت الکترونیک بررسی و معرفی خواهد شد.
همچنین مدیران شرکتها و استارتآپها علاوه بر شناخت تواناییها و مهارتهای افراد دارای معلولیت، رو در رو با مشتریان و مخاطبان ارتباط برقرار نموده و از نزدیک با نیازهای بخشی از شهروندان آشنا می شوند.
در توانتِک تلاش میشود با همافزایی و مشارکت استارتآپهای فعال در حوزه معلولیت برای گسترش و توسعه این نوع کسب و کار اقدامات مؤثری انجام شده و چشم اندازی روشن برای سرمایهگذاری در این حوزه فراهم شود تا امکانات موجود در فضای مجازی و اثر مثبت آن در زندگی فردی و اجتماعی افراد دارای معلولیت به نمایش گذاشته شود.
شعار دومین رویداد توانتِک:
فرصتهای برابر در فناوری و دسترس پذیری
جزییات توانتِک 97:
توانتِک 97 در 3 بخش نمایشگاه شامل: پاویون رعد و استارتآپ ها، کنفرانس مطبوعاتی و اهدا جایزه مسؤولیت اجتماعی برگزار شد.
پاویون رعد در غرفه ای حدود 30 متر مربع با عرفه آرایی ویژه و مرتبط با نمادهای معلولیت با 5 پایگاه شامل: مجتمع رعد، آموزش، اشتغال و مرکز آموزش علمی کاربردی و بخش ستاد خبری طی 4 روز پذیرای میهمانان و بازدیدکنندگان از جمله: دکتر محمد جواد آذری جهرمی وزیر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، دکتر سید ابوالحسن فیروزآبادی رئیس مرکز ملی فضای مجازی کشور و سایر بازدیدکنندگان به ویژه افراد دارای معلولیت بود.
از ویژگی های این غرفه رمپ های ویژه ورود ویلچر و استفاده از نماد مغز انسان برای نشان دادن ارتباط فناوریهای نوین که مبتنی بر استفاده از توان فکری و توانمندی افراد دارای معلولیت است، بود.
بخش استارتآپها:
غرفه های استارتآپ های حوزه معلولیت در کنار پاویون رعد با حضور 8 استارت آپ شامل: پداسیس، یازده ایران، مهربانه، توانیتو، برناتک، پازلی، دکتر اینجاست و پاراواک قرار داشت.
این بخش مورد استقبال خوب بازدیدکنندگان و رسانهها و مسؤولان حوزه فناوری کشور قرار گرفت که استارتآپ توانیتو با مدیریت وحید رجبلو بسیار مورد توجه قرار گرفت.
جایزه مسؤولیت اجتماعی رعد:
مراسم جایزه مسؤولیت اجتماعی رعد در استیج اصلی سالن 8 و 9 (الکام استارز) نمایشگاه بین المللی تهران با حضور منصوره پناهی مدیرعامل و دکتر مریم رسولیان رئیس هیأت مدیره، مهندس عبدالله توسلی عضو هیات مدیره مجتمع رعد، میثم ملا شریفی مدیر بازاریابی شرکت اسنپ و شاهین طبری رئیس هیأت مدیره شرکت چارگون و عضو ثابت دبیرخانه توان تِک به اتفاق جمعی از علاقه مندان برگزار شد.
دریافت کنندگاه جایزه رعد:
جایزه مقام اول به نماینده شرکت سامسونگ بابت اجرای طرح کودکان امید و را اندازی کتابخانه گویا در 15 شهر برای کمک به ترویج فعالیت های فرهنگی کودکان نابینا و کم بینا، اهدا شد.
جایزه مقام دوم به سایت تأمین مالی جمعی مهربانه با به اجرا گذاشتن 170 پروژه موفق حمایت از اشخاص حقیقی یا حقوقی به خصوص پروژه های مرتبط با توان یابان اهدا شد.
جایزه مقام سوم به شرکت اپلیکیشن ساز پازلی بابت 2 سال حمایت مستقیم از مؤسسه رعد، کمک به ساخت بیش از 30 اپلیکیشن کارآموزان رعد، برگزاری چند کارگاه آموزشی ساخت اپلیکیشن و همکاری در برگزاری جشنواره توان یاب و فضای مجازی اهدا شد.
در مراسم پیش از اهدا تندیسهای برگزیدگان منصوره پناهی مدیرعامل و دکتر مریم رسولیان رئیس هیأت مدیره مجتمع رعد، وحید شامخی مشاور مدیریت استراتژیک و مهندس شاهین طبری رئیس هیأت مدیره شرکت چارگون به ایراد سخنرانی پرداختند.
جایزه مسؤولیت اجتماعی رعد به سازمان ها یا افرادی که در جهت بهبود کیفیت زندگی افراد دارای معلولیت فعالیت یا اقدام ارزنده ای داشته اند؛ اهدا میشود. این تندیس، یک اعتبار اجتماعی و نشانه تعهد دستگاههایی است که به مسؤولیت اجتماعی شان وفادار هستند و با اهدا آن تلاش میشود بستری مناسب برای گسترش، تبیین و ترویج نقش مسؤولیت اجتماعی آحاد جامعه و احقاق حقوق قانونی افراد دارای معلولیت که ۱۱ درصد جامعه را به خود اختصاص دادهاند، فراهم شود.
کنفرانس مطبوعاتی:
کنفرانس مطبوعاتی دومین رویداد توانتِک با هدف اطلاع رسانی از نحوه برگزاری دومین رویداد توان تک، استارت آپ های همکار، جایزه مسؤولیت اجتماعی رعد و نقش جامعه در فراهم آوردن بستر توانمندسازی افراد دارای معلولیت، روز دوشنبه هشتم مرداد ماه از ساعت 13 تا 14 با حضور منصوره پناهی مدیرعامل مجتمع رعد، میثم ملا شریفی مدیر بازاریابی شرکت اسنپ و شاهین طبری رئیس هیأت مدیره شرکت چارگون و خبرنگاران حوزه فناوری رسانه های معتبر در اتاق کنفرانس نمایشگاه الکامپ برگزار شد.
در این کنفرانس ابتدا منصوره پناهی مدیرعامل مجتمع رعد با تأکید بر ضرورت تغییر نگرش جامعه افزود: مجتمع نیکوکاری آموزشی رعد بیش از ۳۴ سال پیش برای توانمندسازی کارآموزان توان یاب که از لحاظ جسمی حرکتی دچار معلولیت هستند، فعالیت کرده است و اشتغال برای افراد دارای معلولیت را با کمک سازمان بهزیستی و به روشی جدید به نام «اشتغال حمایت شده» دنبال میکند.
وی افزود: رعد با سازمان فنی حرفهای همکاری دارد و آموزش هایی که ارایه میدهد، پس از برگزاری آزمون به صدور گواهینامه مهارت برای کارآموختگان ختم میکند، همچنین تحصیل در دانشگاه علمی - کاربردی رعد برای توان یابان رایگان است و در کنار تحصیل خدمات توانبخشی شامل: فیزیوتراپی، گفتاردرمانی، کاردرمانی، روانشناسی و مددکاری به صورت رایگان ارایه میشود.
مدیرعامل رعد در تشریح اشتغال حمایت شده گفت: در این روش نوین که با روشهای سنتی تفاوت دارد، شغل مناسب برای یک فرد انتخاب میشود نه برای یک شغل فردی تعیین کنیم و مشاغل مطابق با خواسته و علاقه و انگیزه هر فردی با وجود محدودیتهایی که دارد، معرفی میشود. همچنین با جداسازی افراد توان یاب و غیر توانیاب در محیط های کاری تحصیلی، فرهنگی و دانشگاهی مخالفت میشود.
پناهی با تاکید بر نرخ ۱۱ تا ۲۰ درصد جامعه افراد دارای معلولیت، افزود: ما نیاز به یک فرهنگ و باور جدید، داریم، یعنی توانیاب هم مثل یک شهروند عادی دیده شد و از سایرین جدا نباشد و تفاوت ها موجب تبعیض اجتماعی نشود و کارفرمایان و تولیدکنندگان آگاه باشند، جامعه وقتی سالم و کامل است که برای تمام شهروندان دسترس پذیر باشد و همه در آن حضور داشته و دیده شوند. در این صورت آنها هم میتوانند با حمایت های خود برای شرکت شان یک ارزش اجتماعی خلق کنند.
مدیر عامل رعد در ادامه افزود: استارتآپ ها باید به آینده توجه داشته باشد بیش از ۴۰۰۰ استارتاپ در سالهای اخیر در ایران تأسیس شده، اما ۹۰ درصد آنها شکست خورده است، چه کسانی موفقند؟ آنها که به مردم فکر میکنند و نیاز مردم را متوجه میشوند.
اشتغال یکی از راههای استقلال و توانمندسازی افراد دارای معلولیت است که این افراد میتوانند حتی کارآفرین باشند، بین ۱۱ تا ۱۶ میلیون جمعیت کشور از توانیابان هستند که کسی نیازهایشان را ندیده و اگر جهانی فکر کنیم، بیش از ۱۰۰ میلیون جمعیت جهانی توانیاب هستند که استارتآپها از نیازمندی آنها بیخبرند و چنانچه به این موضوع بهای لازم داده شود یک رابط برد - برد برقرار میشود، توانیابان به استقلال اجتماعی میرسند و کسب و کارهای خلاق به موفقیت و رونق خواهند رسید.
در ادامه شاهین طبری رئیس هیأت مدیره شرکت چارگون و عضو ثابت دبیرخانه توان تک که خود را از اعضای مجتمع رعد معرفی کرد با تأکید بر مفهوم مطالبهگری توان یابان برای بهرهگیری از حقوق قانونی خودشان، اظهار کرد: تاریخچه ارتقا جایگاه و منزلت زنان در ایران ۴۰ سال ادامه داشته و امروز سهم شان از دانشگاه، مشاغل مدیریتی و حضور در جامعه با مردان برابر یا در برخی موارد بیشتر است و پیشنیاز حضور زنان در جامعه، آگاهی بود و این ذهنیت و آگاهی باعث شده که امروز زنان موفق زیادی را بشناسیم.
وی افزود: در موضوع توانیابان باید به این سطح از مطالبهگری اجتماعی برسیم، اگر کسانی که میخواهند انتخابات شوند برای جلب نظر همه اقشار جامعه به ویژه میلیونها نفر توانیاب برنامه داشته باشند، زیرا توانیابان میگویند ما باید میلیونها رای خود را به کسانی بدهیم که ما را از گوشهی خانه و انزوا جدا کنند و به جامعه پیوند بزنند و ما را به ظرفیت بزرگ اجتماع اضافه کنند.
رئیس هیات مدیره شرکت چارگون با اشاره به علاقهمندی به فناوری، گفت: فناوری اطلاعات میتواند در بروز توانمندی توانیابان مؤثر باشد و کارها را راحت کند. ایده همافزایی توانیابان و تکنولوژی سال گذشته به رویدادی به نام توانتِک رسید تا به پیدا کردن به شغل توانیابان کمک کند و کسب وکارهای مبتنی بر فناوری متوجه شوند که جذب کاربران توانیابان میتواند به حل مشکلات حرفهای و مسؤولیت اجتماعی آنها کمک کند به همین علت نخستین رویداد توانتِک در خانه توانیابان یعنی مجتمع رعد برگزار شد و اغلب کسب و کارهای موفق عرصه فناوری اطلاعات در مدت 3 روز زمان برگزاری با این برنامه همراه شدند و اتفاقات بسیار جالبی رقم خورد که برگزاری کارگاه های آموزشی گوناگون، حضور افراد تأثیرگذار، ارایه ایدهها جذاب، نمایش فیلم های انگیزشی و ... را میتوان نام برد.
طبری با تاکید بر اینکه توانتِک ، الکامپ را به بلوغ رساند، بیان کرد: تیمی که اولین دورهی توانتِک اجرا کرده بود، فکر میکرد در دورهی چهارم، الکام استارز را تکمیل کند و با اضافه کردن بخش توانتِک و سهم توانیابان، نمایشگاه را به بلوغ جدید برساند زیرا این موضوع و در نظر گرفتن قسمت های برای افراد دارای معلولیت در اغلب نمایشگاههای دنیا وجود دارد اما در الکامپ نبود. اما این دوره باعث افتخار است که الکامپ میزبان توانتِک شد و توانیابانی که دارای کسب وکار هستند و یا کسب وکارهایی که به طور مستقیم به توانیابان سرویس میدهند در این بخش توانتِک حاضر شدند و ۴۰ استارتآپی که یا مخاطبانش توانیاب هستند و یا یک توانیاب در آنها کار میکند، معرفی میشوند و رعد هم از کسب وکارهای مبتنی بر تکنولوژی میخواهد با فکر کردن به آنها خدمت خوبی ارائه دهند.
وی با اشاره به جایزهی رعد، اظهار کرد: این جایزه برای مطالبهگری جامعهی توانیابان طراحی شد و به همین دلیل از کسب وکارهایی که سرویس خوبی ارائه دادند و این بخش از جامعه را دیدند تقدیر میشود این جایزه توسط مجتمع رعد به نمایندگی از توانیابان به کسب و کارهایی که فکر و خدمت زیبایی ارایه میکنند، تقدیم میشود. جایزه مسؤولیت اجتماعی رعد در دوره اول به اسنپ تعلق گرفت که با ایجاد 2 هزار شغل، برد دو طرفه برقرار کرد. از یک سو توانیابانی که میتوانند با خودروهای خود در مناطق طرح ترافیک حاضر شوند، را جذب کرد و از طرف دیگر با حل مشکل اشتغال توانیابان آنها را از خانه بیرون آورد و به درآمد رساند. البته در بخشی اداری اسنپ هم توانیابان موفقی را جذب کرده است. همچنین شرکت پکتوس به واسطه تولید کامپیوتر برای نابینایان که مانیتور آن به صورت بریل نشان میدهد و کمپین هستمت که با جمع آوری در بطری، ویلچر تهیه و به توانیابان نیازمند اهدا میکند از برندگان دیگر این جایزه بودند. دومین جایزهی رعد هم به 3 مجموعهای که قدمهای زیبا و موثری برداشتند، تقدیم میشود.
میثم ملاشریفی مدیر بازاریابی اسنپ به عنوان نماینده حامی برگزاری دومین رویداد توانتِک با بیان اینکه توانیابان به مسؤولیت اجتماعی ارج مینهند، گفت: مسؤولیت اجتماعی شرکتهای بزرگ در کشور ما مغفول مانده و به بهانههای مختلف فشار اقتصادی آن را در اولویت نمیگذارند و این نگاه درستی نیست و از نظر ما این به نوعی سرمایهگذاری محسوب میشود زیرا اگر ما سرویسی ارائه میدهیم، به مردمی ارائه میکنیم که به مسؤولیت اجتماعی ارج مینهند. البته در اینجا تمرکز روی توانیابان است.
وی در ادامه افزود: ما سعی میکنیم در همهی جوانب پررنگ باشیم و تا جایی که به رسالت اسنپ مرتبط است ما سکاندار حمل و نقل آنلاین کشور هستیم و در حوزه مسؤولیت اجتماعی هم بخشهای مختلف را دنبال میکنیم.
ملا شریفی مدیر بازاریابی اسنپ با بیان اینکه هنوز جای زیادی هست که استارتاپها بتوانند در خصوص توانیابان حمایت و کمک کنند، افزود: ما قدم کوچکی برداشتیم که برای ما خیلی بزرگ است. در حال حاضر حدود ۳۰۰۰ راننده اسنپ توانیاب، جانباز، ایثارگر یا خانواده شهدا هستند که در اسنپ فعالیت می کنند و کوچکترین کاری که توانستیم، بکنیم، این است که کمیسیون ۱۳ درصدی که میانگین روزانه آن 3 میلیون تومان و ماهانه آن بیش از یک میلیارد تومان است از آنها نگیریم و امیدوارم این موضوع الگویی شود برای سایر استارتاپها و شرکتهای دیگر تا به صورت مستمر به جامعه توانیابان کمک کنند.
ملا شریفی با اشاره به اینکه کمک ما به شکل پول نیست، گفت: برخی کمک ها به شکل اشتغال است برای اینکه توانیابان هم در جامعه مانند سایر افراد حضور یابند و مستقل باشند و روی پای خود بایستند. ما در اسنپ خود را مسؤول میدانیم که نه تنها خودمان به این مسؤولیت اجتماعی عمل کنیم، بلکه این فرهنگ را در کشور توسعه دهیم. به همین علت با مجتمع رعد که از گذشته همکاری خوبی داشتیم و سعی میکنیم ارتباطمان را حفظ کنیم و هر جا محدودیت نداشته باشیم، این همکاری را توسعه دهیم. البته این کمک با سنگاندازیها و محدودیتهایی که وجود دارد، ما را دچار دغدغه و مشکل میکند اما همه در اسنپ میجنگیم و قول میدهیم بهترین کارمان را در حوزه مسؤولیت اجتماعی به عنوان یک استارتاپ دیروز و یک شرکت بزرگ امروز انجام دهیم.