دانش آموزان «اوتیسم»؛ حق درمان و تحصیل ندارند!/ بازهم به معرفت خیرین

29 اردیبهشت 1395

بیماران اوتیسم مشکل برقراری ارتباط دارند و اگر این اختلال خیلی زود در سنین پایین (دو یا سه سالگی) تشخیص داده شود، این کودکان مهارت برقراری ارتباط اجتماعی را پیدا می‌کنند. کمک مالی بهزیستی در سال ۲۰۰ هزارتومان است در حالیکه خانواده ها ماهانه برای التیام بخشیدن به درد فرزندشان ۵۷۰ هزار تومان هزینه میکنند.


 


اوتیسم Autism نوعی اختلال رشدی در مغز است که باعث می‌شود پردازش اطلاعات در مغز به خوبی انجام نشده و کودک در تعامل و ارتباط خود با دیگران دچار مشکل شود. به‌طور کلی اوتیسم دارای سه گروه علامت است؛ مبتلایان به اوتیسم در تعاملات خود دچار مشکل می‌شوند، در برقراری ارتباط کلامی خوب و مناسب با دیگران ناتوان هستند و رفتارهای کلیشه‌ای در آنها دیده می‌شود. علائم این اختلال در سال های اول عمر بروز می كندو علت اصلی آن ناشناخته است. این اختلال در پسران شایع تر از دختران است. این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارت های ارتباطی تأثیر می گذارد


 


۱۹۷۰ دانش آموز مبتلا به اوتیسم داریم


 


این بیماری به حدی در جامعه شیوع پیدا کرده که طبق آمار سازمان استثنایی کشور ۱۹۷۰ دانش آموز دارای اوتیسم در کشور وجود دارد که در ۲۵ مدرسه دولتی، ۱۵ مدرسه غیردولتی و ۳۰۰ کلاس ضمیمه تحصیلی در سطح کشور برای دانش آموزان اوتیسمی فراهم شده اما متاسفانه به علت کمبود مدرسه اوتیسم ۱۰۰ نفر از دانش آموزان اوتیسمی در مدارس عادی درس می‌خوانند.


 


اوتیسم فقط ۴۰ مدرسه در کشور دارد


 


با توجه به اینکه دانش آموزان اوتیسم هم مانند سایر دانش‌آموزان باید از وضعیت درسی خوبی بهره مند شوند اما حقیقتاً مهجور واقع شده‌اند. تعداد مدارس اوتیسم در پایتخت به بند انگشت هم نمی رسد که در این مورد مجید قدمی رئیس سازمان استثنایی کشور در گفتگو با خبرنگار موج، معتقد است: میزان مدارس اوتیسم در کشور ۴۰ مدرسه بوده و تا کنون مدرسه ای با فیزیک استانداردهای اوتیسم در کشور ساخته نشده است. البته به دنبال زمین با مساحت بزرگی هستیم که این مدرسه را با کمک یکی از خیرین مدرسه ساز بسازیم.


 


وی ادامه داد: طبق قانون، وزارت آموزش و پرورش تنها به افرادی میتواند خدمات آموزشی ارائه دهد که دارای آموزش پذیری باشند افرادی که ضریب هوشی آن ها در بین ۵۰ تا ۷۰ است یعنی معلول جسمی حرکتی هستند که باید زیر نظر بهزیستی قرار بگیرند زیرا این افراد تنها در حد توان فعالیت های اولیه می توانند یادگیری داشته باشند.


 


۴ میلیارد تومان اعتبار ویژه دانش آموزان مبتلا به اوتیسم


 


معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به خدمات درمانی که از سوی وزارت آموزش و پرورش از اوایل سال ۹۴ به صورت رایگان در اختیار تمامی دانش آموزان استثنایی، از جمله دانش آموزان مبتلا به اوتیسم قرار گرفته، اشاره کرد و افزود: هزینه‌های درمانی دانش آموزان طیف اوتیسم از سال گذشته به صورت رایگان در اختیار اولیای دانش آموزان قرار گرفته است، در حالیکه خیلی از اولیاء این دانش آموزان از تسهیلات در نظر گرفته شده وزارت آموزش و پرورش خبر ندارند اما برای سال تحصیلی آینده ۴ میلیارد تومان اعتبار از سوی دولت در نظر گرفته شده است.


 


مدرسه ویژه دانش آموزان مبتلا به اوتیسم با اعتبار ۱۱ میلیارد تومان ساخته می شود


 


اما رویه‌ای که موجب تشدید بیماران اوتیسمی شده است، نه تنها مغفول ماندن درمان آن ها بلکه مغفول ماندن خدمات آموزشی این افراد است. نا گفته نماند، محمدرضا حافظی رئيس جامعه خيرين مدرسه ساز كشور در نظر دارد مدرسه ای را با استاندارد و ابزار لازم برای دانش آموزان اوتیسم در پایتخت به بهره برداری برساند، وی در گفتگو با خبرنگار موج، در این خصوص گفت: با توجه به اینکه هزینه احداث مدارس استثنایی از مدارس عادی بیشتر است یک خیر مدرسه ساز ١١ميليارد تومان برای مدرسه اوتيسم ويژه دانش آموزان استثنايی سرمايه گذارى كرده که سعی داریم این مدرسه را در سال تحصیلی ۹۵-۹۶ به بهره برداری برسانیم.


 


هزینه بیماران اوتیسم ماهانه ۵۷۰ هزار تومان است/ بهزیستی سالانه ۲۰۰ هزار تومان می دهد


 


یکی از اولیای دانش آموز اوتیسم در گفتگو با خبرگزاری موج به وضعیت درمان و خدمات آموزشی که دولت برای بیماران اوتیسم در نظر گرفته است، اشاره میکند و می گوید: ماهانه ۵۷۰ هزار تومان برای درمان فرزند خود هزینه میکنم در حالیکه بهزیستی برای کمک به بیماران اوتیسم تنها ۲۰۰ هزار تومان در سال کمک می کند، آن هم به افرادی تعلق می گیرد که از روی ناچاری زنبیل خود را جلوی درب این سازمان میگذارند، اما درد دلمان جایی شدت میگیرد که سازمان استثنایی کشور برای هر یک از کم توانان ذهنی، معلولان، نابینایان تسهیلاتی در نظر گرفته در حالیکه دانش آموزان اوتیسم به شدت نیازمند توجه خدمات آموزشی وزارت اموزش و پرورش هستند.


 


وی در ادامه مطرح می کند: در خانواده ای که یک فرد مبتلا به اوتیسم دارد تمام افراد خانواده درگیری این بیماری هستند و این یعنی سلامت جامعه ما خدشه دار شده است. اکثر بیماران اوتیسیمی به علت اینکه در تکلم خود مشکل دارند و برخی کلمات را سریع فراموش میکنند باید برای آموزش این افراد از اشکال گوناگون استفاده کرد و با تخصص بیشتری به این افراد آموزش داد زیرا با تمرین خیلی از افرادی که دچار این بیماری هستند توانایی تکرار کلمات را پیدا کردند، اما متاسفانه به دلیل اینکه مدرسه تخصصی اوتیسم بسیار محدود است فرزندم در مدرسه استثنایی که دانش آموزان از طیف های مختلف در آن حضور دارند ثبت نام شد و همین امر باعث تشدید شدن افسردگی، ترسیدن و فراموش کردن کلماتی شد که در کودکی آموخته بود.


 


لیلا عطایی فشتمی دبیر کمیته علمی اولین همایش اوتیسم با تاکید بر اینکه مبتلایان به اوتیسم عقب مانده ذهنی نیستند، و نباید در مدارس عادی ادامه تحصیل دهند، گفت: بیماران اوتیسم مشکل برقراری ارتباط دارند و اگر این اختلال خیلی زود در سنین پایین (دو یا سه سالگی) تشخیص داده شود و اقدامات مناسب به موقع انجام شود این کودکان مهارت برقراری ارتباط اجتماعی را پیدا می کنند بنابراین از تاخیر کلامی اشان که مهمترین اختلال ارتباطی در آنهاست جلوگیری می شود و می توانند خیلی از آموزش های لازم را دریافت کنند بنابراین تبدیل به عقب مانده ذهنی نمی شوند.


 


وی معتقد است: با توجه به اینکه از هر هفتاد تولد نوزاد زنده یک درصد مبتلا به اوتیسم می شوند، در سال های گذشته در زمینه اوتیسم اقدامات پراکنده ای چه در سازمان های دولتی ، چه در انجمن های خیریه و چه در بخش خصوصی به عنوان مراکزی که خدمت ارائه می دهند صورت گرفته اما این اقدامات کافی نیست.چون کودکان دارای اختلال طیف اوتیسم به یک رویکرد همه جانبه برای حل مشکلاتشان احتیاج دارند.


 


فاطمه هاشمی رئیس بنیاد امور بیماری‌های خاص با بیان اینکه با راه اندازی بنیاد در سال ۷۶ در نظر داشتیم با حمایت دولت هر سال یک بیماری را به عنوان بیماری خاص در نظر بگیریم اما متاسفانه وزارت بهداشت، بهزیستی و وزارت اموزش و پرورش هیچ حمایتی در قبال هزینه های بیماران خاص نمیکند گفت: بعضی سازمان‌ها این آمار را یک درصد و برخی آن را ۶ درصد اعلام کرده‌اند. از این تعداد که مبتلا هستند فقط حدود ۴۰۰۰ نفر از بیماران خدمات آموزشی دریافت می‌کنند و بدتر اینکه مربیان آنها آموزشی درباره نحوه آموزش مبتلایان ندیده اند. که این رویه موجب کند ذهنی این افراد میشود.


 


وی درباره بحث آموزش بیماران مبتلا به اوتیسم گفت: درست است که مبتلایان به این بیماری، اختلالاتی دارند اما استعدادهای ناشناخته‌ای دارند که اگر درست آموزش ببینند و استعدادیابی شوند، می‌توانند در یک مورد نخبه شوند.آموزش و پرورش استثنایی و بهزیستی باید در این زمینه خدماتی ارائه دهند که این خدمات باید براساس پروتکل‌های درمانی که وزارت بهداشت تهیه می کند ،باشد اما ما در این زمینه خیلی ضعیف هستیم.


 


شرایط فوق این سوال را به وجود می‌آورد که بیماران خاص چه جایگاهی در بین عموم جامعه دارند که هیچ نهادی برای حمایت از آن ها مسئولیتی نمی پذیرد، امکانات برای بیماران خاص باید زیر نظر چه نهادی سامان یابد؟


 


منبع : الف

نظرات

تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.

درج نظر

ثبت نظر
عضویت در خـبـرنـامـه رعــد
لطفا ایمیل و شماره موبایل را وارد کرده و
دکمـه ثـبـت عـضـویـت را کلیـک نمایید.
کلیه حقوق وبسایت متعلق به موسسه رعد است