میانگین تولد نوزادان معلول در جنوب کرمان، بیش از میانگین کشوری

21 شهریور 1395

مدیرکل بهزیستی استان کرمان با اشاره به وضعیت معلولیت‌زایی در جنوب و شرق استان کرمان گفت: سالانه 35 تا 40 هزار معلول در کشور متولد شوند که در کرمان به‌ویژه در جنوب و شرق استان، به‌علت ازدواج‌های فامیلی، کم‌توجهی به مسائل بهداشتی و فرهنگ‌های خاص بومی، میانگین تولد معلولان نسبت به میانگین کشوری بیشتر است.


«عباس صادق‌زاده» در تشریح نتایج تفاهم‌نامه مشاور ژنتیک گفت: بهزیستی به‌عنوان سازمان متولی پیشگیری از معلولیت‌ها وظیفه بسیار مهمی برعهده دارد که بی‌شک هیچ یک از سازمان‌های دیگر متولی چنین وظیفه‌ای نیستند اما به‌عنوان سازمان همکار می‌توانند بهزیستی را در پیشگیری از معلولیت‌زایی یاری کنند. از این‌رو تفاهم‌نامه مشترک با دانشگاه علوم پزشکی، استانداری و سازمان ثبت اسناد و املاک منعقد شد تا زوج‌های در شرف ازدواج ملزم به انجام مشاوره و در صورت نیاز، آزمایش ژنتیک شوند.


 



صادق‌زاده با اشاره به وضعیت معلولیت‌زایی در جنوب و شرق استان کرمان گفت: سالانه 35 تا 40 هزار معلول در کشور متولد شوند که در کرمان به‌ویژه در جنوب و شرق استان، به‌علت ازدواج‌های فامیلی، کم‌توجهی به مسائل بهداشتی و فرهنگ‌های خاص بومی، میانگین تولد معلولان نسبت به میانگین کشوری بیشتر است. از این‌رو انعقاد چنین تفاهم‌نامه‌ای الزامی بود و ایده پیشگیری از معلول‌زایی با الزام به مشاوره و آزمایش‌های ژنتیک از ابتدای سال 94 در استان کرمان مطرح، پیگیری و طرح تحقیق آن نیز در این استان تدوین شد.


 


وی در ادامه به تشریح فرآیند انعقاد تفاهم‌نامه منعقده پرداخت و گفت: از سوی بهزیستی کرمان، با مجمع نمایندگان استان(دوره گذشته) برای تبدیل این طرح به قانون پیگیری‌های متعددی انجام و با وجود جلسات مکرر و مکاتبات زیاد، نتیجه‌ای حاصل نشد، از این‌رو بر اساس ظرفیت‌های استانی باید این طرح عملیاتی می‌شود و برای عملیاتی کردن این ایده تعاملات و رایزنی‌های بسیاری انجام شد که در مواردی شخص استاندار کرمان پیگیری و تماس گرفتند تا تفاهم‌نامه همکاری طرح الزام به انجام مشاوره و آزمایش‌های ژنتیک از طریق ظرفیت‌های استانی منعقد شد.


 


مدیرکل بهزیستی استان کرمان در ادامه یادآور شد: بندهای تفاهم‌نامه در یک فرصت زمانی تقریباً دو ماهه بررسی و سپس به امضاء سازمان‌های همکار رسید و از اواخر دی‌ماه اجرای این طرح آغاز شد که البته هزینه‌های زیادی برای بهزیستی استان کرمان در پی داشت که البته بهزیستی استان پرداخت این هزینه‌ها را تقبل کرد.


 


صادق‌زاده گفت: در مسیر اجرای این طرح در همه شهرستان‌ها پزشکان قادر به انجام مشاوره ژنتیک، شناسایی وآموزش داده شده‌اند و طرح در شهرستان‌های دارای زیرساخت لازم از جمله سیرجان، رفسنجان، کرمان، جیرفت و بم اجرایی شد تا هر زوج پس از مراجعه به مرکز مشاوره ژنتیک، در صورت نیاز به مراکز آزمایش ژنتیک معرفی شوند و زوج‌ها برای انجام آزمایش‌های ژنتیک باید به یکی از دو مرکز آزمایشگاهی که جزو مراکز برتر کشوری بشمار می‌روند، مراجعه کنند که در صورت نیاز، خرید خدمت تا سقف 50 میلیون ریال توسط بهزیستی انجام می‌شود.


 


وی در ادامه گفت: برای ایجاد زیرساخت‌های لازم و به‌منظور اجرای طرح الزام به انجام مشاوره یا آزمایش ژنتیک، دوره جامع ژنتیک با حضور 45 پزشک برنامه‌ریزی و این دوره 15 روزه در دانشگاه فرهنگیان در حال برگزاری است و هر روز یکی از پزشکان برجسته کشوری در حوزه ژنتیک به شرکت‌کنندگان آموزش‌های لازم و تخصصی را ارائه می‌کند که در این دوره پزشکانی از استان‌های خراسان، کرمانشاه، اردبیل و مازندران حضور یافته‌اند.


 


مدیرکل بهزیستی استان کرمان اظهار کرد: برای پزشکان مناطق محروم استان کرمان، حضور در این طرح به‌صورت رایگان انجام شده تا مشوقی برای توسعه مشاورهای ژنتیک در سطح شهرستان‌های کمتر برخوردار باشد ضمن این‌که پزشکان شرکت‌کننده در این دوره پس از گذراندن این دوره و شرکت در دوره یک ماهه کارورزی و موفقیت در آزمون پایان دوره، گواهی تأسیس مطب در حوزه ژنتیک را دریافت می‌کنند و بهزیستی نیز خدمت آن‌ها را خریداری می‌کند.


 


وی در ادامه به نتایج حاصله از طرح الزام به انجام مشاوره یا آزمایشات ژنتیک پرداخت و گفت : در سه ماه نخست امسال آزمایش‌های ژنتیک 28 درصد و مشاوره‌های ژنتیک 48 درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته است.


 


مدیرکل بهزیستی استان کرمان انجام نشدن چندین مورد ازدواج به‌علت تشخیص آزمایش‌های ژنتیک از دیگر نتایج این طرح دانست و گفت: در مواردی نیز مصرف دارو توصیه شده است و در آزمایش ژنتیک برای افراد باردار نیز تاکنون 10 مورد سقط جنین به‌علت معلولیت توصیه شده است.


 


صادق‌زاده یادآور شد: این طرح در استان کرمان بر مبنای تفاهم‌نامه‌های داخلی اجرایی شده است و مبنای قانونی ندارد، از این‌رو چندین جلسه با دوره جدید مجمع نمایندگان استان کرمان برگزار و از نمایندگان درخواست شده تا طرح مذکور را به‌عنوان قانون در مجلس شورای اسلامی پیگیری کنند. هم‌چنین مذاکراتی نیز با معاون حقوقی ریاست جمهوری از سوی کرمان برای تبدیل این طرح به قانون انجام شده است.


 


منبع : ایسنا

نظرات

تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.

درج نظر

ثبت نظر
عضویت در خـبـرنـامـه رعــد
لطفا ایمیل و شماره موبایل را وارد کرده و
دکمـه ثـبـت عـضـویـت را کلیـک نمایید.
کلیه حقوق وبسایت متعلق به موسسه رعد است