دنیای خاموش ناشنوایی نیازمند گوش شنوای مشکلات
12 مهر 1396
هشتم مهر هر سال برابر با سی ام سپتامبر روز جهانی ناشنوایان نامگذاری شده است و هدف از تعیین چنین روزی ارتقای آگاهی مردم، توجه خاص به ناشنوایان و تلاش برای باروری توانمندی و مهارت های این قشر است.
ناشنوایی مطلق و کم شنوایی نباید به عنوان معلولیت دیده شود بلکه محدودیتی است که در سایه تلاش فرد حجاب آن کنار می رود و با همه سختی ها فرد ناشنوا نیز قادر است با پرورش سایر استعدادهایش در جامعه مفید باشد، زندگی کند و در دایره توانمندی های خود افتخار بیافریند.
اگرچه نقص در شنوایی آموزش و شرایط زندگی را دشوار می کند اما این موجب نمی شود که در لایه های اجتماعی برای افراد ناشنوا فرهنگ ترحم جایگزین برنامه های کارآمد شود و می طلبد که با بهره گیری هدفمند از نظام آموزشی و مهارتی گام های موثری در باروری استعداد ناشنوایان برداشته شود و کارآیی و اثربخشی این قشر در کنار سایر اقشار دیده شود و جامعه از آن بهره مند شود.
قانون مدنی کشور ایران، در سال1307 زبان ارتباطی ناشنوایان را به عنوان وسیله ای برای تفهیم و تفاهم به رسمیت شناخت و نخستین کسی که زبان اشاره را در ایران به وجود آورد، استاد جبّار باغچه بان بود.
معاون توانبخشی بهزیستی استان مرکزی گفت: مهمترین دلایل ناشنوایی ارثی است و این مهم اهمیت غربالگری افراد نزدیک به ناشنوایان را در آستانه ازدواج دوچندان می کند.
فریبا نوروزی، عوامل دیگر مانند بیماری های مادر در دوران بارداری، عوامل محیطی و تغییرات فیزیکی در سیستم عصبی عضلانی که به اصطلاح به آن پیر گوشی می گویند را نیز از دیگر دلایل ناشنوایی برشمرد.
وی اظهار کرد: آشنا نبودن جامعه با زبان اشاره و برقراری ارتباط این قشر با دیگر افراد، مهمترین مشکل ناشنوایان است و این قشر موضوع درک و فهم مفاهیم انتزاعی که بار ارزشی دارد را دشوار می کند و ضعف در این بخش مانع اصلی در باروری استعدادها و توانایی برقراری ارتباط ناشنوایان است که اگر توجه موثری به آن نشود با سرخوردگی و افسردگی همراه است.
معاون توانبخشی بهزیستی استان مرکزی در بخش دیگر سخنان خود ادامه داد: طرح کاشت حلزون برای کودکان زیر 6 سال که ناشنوایی عمیق یا کامل دارند اقدامی کاربردی توسط بهزیستی استان برای این قشر است که در حال حاضر نیز در حال اجرا می باشد.
نوروزی، مبلغ قابل پرداخت بهزیستی استان برای هر کودک زیر 6 سال در راستای کاشت حزون را 60 میلیون ریال عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: انجام آزمایش های ژنتیک قبل از ازدواج و بارداری، اجرای طرح غربالگری شنوایی برای هر نوزاد در راستای تشخیص ناشنوایی به موقع که در حال حاضر پوشش این مهم در استان 100 درصدی است نیز از جمله اقدامات بهزیستی استان برای این گروه است.
معاون توانبخشی بهزیستی استان مرکزی عنوان کرد: معاونت توانبخشی بهزیستی استان مرکزی توزیع سمعک هوشمند به تمامی کودکان نیمه شنوایی که تحت پوشش بهزیستی هستند و در اولویت می باشند را نیز در دستور کار خود دارد.
نوروزی گفت: مراکز روزانه غیر دولتی به نام مادر و کودک ناشنوا در استان دایر است که به کودکان دارای ناشنوایی عمیق، دارای سمعک و یا کودکانی که کاشت حلزون انجام دادند، خدمات آموزشی و توانبخشی شامل شنوایی سنجی و گفتار درمانی ارائه می دهد.
وی خاطرنشان کرد: بهزیستی استان با تخصیص یارانه به ارزش ریالی چهار میلیون ریال این مراکز را در راستای ارائه خدمات بهتر حمایت می کند.
معاون توانبخشی بهزیستی استان مرکزی، فعالیت واحدهای شنوایی سنجی دولتی در شهرستان اراک را نیز از جمله اقدامات انجام شده در راستای ارائه خدمات بهتر و مناسب تر برای این گروه برشمرد.
مدیر انجمن ناشنوایان استان مرکزی نیز در این خصوص گفت: 600 ناشنوا در این استان تحت پوشش انجمن ناشنوایان هستند و بر طبق اساس نامه، خدمات تحصیلی، حقوقی، ورزشی، ازدواج و اشتغال که در راس ارائه خدمات قرار دارد به این گروه ارائه می شود.
غلامعباس کزازی افزود: این انجمن در سال جاری برای 30 نفر از اعضا فرصت شغلی ایجاد کرده است و 40 نفر دیگر از اعضای انجمن در نوبت دریافت این فرصت هستند.
وی اظهار کرد: ضعف در برقراری ارتباط کلامی با جامعه و نبود اشتغال با توجه به ذهنیت خلاق آنان از جمله اساسی ترین مشکلات ناشنوایان به شمار می رود.
معاون مشارکت های مردمی، اشتغال و مراکز غیردولتی سازمان بهزیستی استان مرکزی نیز تصریح کرد: در راستای اشتغال معلولان دستگاه ها و نهاد های اجرایی در استان موظف هستند طرج سه درصد اشتغال معلولان در ارگان های دولتی را رعایت و آن را اجرا کنند.
احمد حاج دایی، واگذاری اختیار به شهرستان های استان در سال اقتصاد مقاومتی، اشتغال و تولید در راستای انجام امور مربوطه معلولان را از جمله اقدامات انجام شده در راستای تسهیلگری ارائه خدمات به این قشر عنوان کرد.
وی خاطرنشان کرد: در سال جاری هزار و 370 اشتغال برای معلولان در استان ایجاد شده است که بخشی از این اشتغال تثبیت شده و طیف دیگر جدید است.
65 هزار توانجو از خدمات بهزیستی استان مرکزی بهره مند می شوند.
منبع : ایرنا