معرفی برترین فناوری‌های کمک حرکتی برای معلولین و سالمندان

معرفی برترین فناوری‌های کمک حرکتی برای معلولین و سالمندان

19 مهر 1396

صندلی چرخدار

تنها بیش از دو میلیون نفر در ایالات متحده به صندلی چرخدار متکی هستند. با این حال، وسایل نقلیه کمکی همچون صندلی چرخدار، طی سالیان بهبودهای کمی داشته‌اند. در حالی که برخی از شرکت‌ها ماشین آلات قدرتمندی ساخته‌اند که می‌تواند به افراد معلول برای حرکت کمک کند، بیشتر صندلی‌های چرخدار برقی همچنان بیش از حد بزرگ هستند و برای عبور از سطوح دچار مشکل می‌شوند. این محدودیت‌ها موجب شده تا برخی از کاربران همچنان از صندلی چرخدار دستی استفاده کنند. در این بخش قصد داریم برخی از جدیدترین و کاربردی‌ترین فناوری‌های صندلی چرخدار که موجب تسهیل حرکت توانیابان می‌شود را معرفی کنیم.

 

صندلی چرخدار ایستاده

Tek RMD یک وسیله موتوری برای حرکت در حالت ایستاده است. این وسیله رباتیک توانایی ایستادن و حرکت را برای کاربران صندلی چرخدار به ارمغان می‌آورد. افراد پاراپلژی که از صندلی چرخدار دستی استفاده می‌کنند با کمک Tek RMD می‌توانند بایستند و فعالیت‌های روزمره را به صورت مستقل انجام دهند. کاربران برای استفاده از این وسیله نیاز به کمک ندارند و براحتی می‌توانند از آن استفاده کنند.

 

صندلی چرخدار خودران

پژوهشگران در مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) یک صندلی چرخدار خودران برای کمک به افراد مسن و معلول توسعه داده‌اند. این پروژه می‌تواند به سالمندان و معلولان در صندلی‌های چرخدار کمک کند تا برای حرکت استقلال بیشتری داشته باشند. همچنین این صندلی چرخدار را می‌توان در بیمارستان‌ها و برای جابجایی و انتقال بیماران مورد استفاده قرار داد. بنابر گفته پژوهشگران کیفیت زندگی به تحرک وابسته است و این صندلی چرخدار مستقل می‌تواند حرکت افراد را آسان کند.

 

فناوری‌های پوشیدنی برای کمک به بهبود حرکت

انواع اسکلت بیرونی

شرکت ReWalk Robotics یک اسکلت بیرونی نرم برای تحرک بیشتر بیماران سکته مغزی طراحی کرده است. حسگری روی یک پا، گام ها را اندازه‌گیری می‌کند و سامانه‌ای شبیه به کابل ترمز دوچرخه به حرکت پای دیگر کمک می‌کند. این پروژه با عنوان Restore soft-suit نتیجه همکاری بین ReWalk و مؤسسه Wyss هاروارد بوده است. این دستگاه پوشیدنی می‌تواند برای بیماران مبتلا به ام اس، ALS و پارکینسون نیز مورد استفاده قرار گیرد.

 

پژوهشگران با استفاده از چاپگر سه بعدی Sinterit Lisa یک اسکلت بیرونی ساختند که میتواند موجب بهبود زندگی و مهارت‌های حرکتی کودکان مبتلا به آتروفی عضلات ستون فقرات شود. کودکان با کمک این اسکلت بیرونی قادرند دستشان را حرکت داده، نقاشی بکشند و بازی کنند. به لطف فناوری چاپ سه بعدی مراحل طراحی، توسعه و آزمایش این اسکلت بیرونی زمان بسیار کمی برد و نیازی نیست کودکان و والدین برای تهیه آن مدت زمان طولانی منتظر بمانند.

 

فلج مغزی (CP) که ناشی از آسیب‌های عصبی پیش یا پس از تولد است، شایع‌ترین نوع اختلال حرکتی در کودکان است و موجب محدودیت حرکتی آنها در طول زندگی می‌شود. فناوری‌های پوشیدنی، همچون اسکلت بیرونی کمک می‌کند تا کودکان دارای ناتوانی‌های جسمی، حرکت خود را بهبود بخشند. یافته‌ها نشان می‌دهد درمان رباتیک در مقایسه با درمان‌های متداول تأثیر بیشتری بر بهبود ایستادن و راه رفتن دارد.

 

لباس رباتیک Power Assist Suit به کارگران مسن ژاپنی کمک می‌کند بارهای سنگین را راحت‌تر جابجا کنند. ژاپن پیرترین جمعیت جهان دارد و این لباس رباتیک به کارگران این کشور کمک می‌کند مدت زمان طولانی‌تری را کار کنند. Power Assist Suit به طور ویژه از پشت و کمر حمایت می‌کند. هنگامی که کاربر لباس را روشن می‌کند، لباس به طور خودکار حالت‌ها را متناسب با حرکات کاربر تغییر می‌دهد. حالت‌هایی همچون بلند کردن، نگهداشتن، حمل و یا پایین آوردن اجسام. سازنده این لباس شرکت ATOUN است که کار خود را از سال 2015 تحت حمایت مالی شرکت پاناسونیک آغاز کرده است.

 

توسعه یک سامانه پوشیدنی برای کمک به هدایت نابینایان

پژوهشگران در دانشگاه MIT موفق به توسعه‌ی سامانه‌ای برای هدایت و هشدار به نابینایان شدند. این سامانه هم می‌تواند مکمل عصا و هم جایگزین آن باشد. این فناوری پوشیدنی جدید وجود موانع و اشیا را هشدار می‌دهد و همچنین آنها را از طریق پدهای بریل توصیف می کند.

 

Clutch Crutch

فارغ التحصیلان دانشگاه پردو‌ وسیله‌ای با نام Clutch Crutch توسعه دادند تا به حرکت طبیعی و ارگونومیک پا کمک کند و اطلاعات را به صورت آنی به پزشک انتقال دهد. این دستگاه به ران کاربر متصل می‌شود و با تسمه به پا و مچ پا محکم می‌شود تا نیازی به دخالت دست نباشد. از این وسیله می‌توان برای آسیب‌هایی مانند پیچ خوردگی یا شکستگی مچ پا، پارگی تاندون آشیل یا شکستگی ساق پا استفاه کرد. Clutch Crutch جایگزینی برای عصاهای معمولی است و نیازی به دخالت دست ندارد.

 

فناوری‌هایی برای حمایت از افراد کوادری‌پلژی

ساخت رباتی برای حمایت از معلولان

شرکت تویوتا روی توسعه رباتی بی‌نظیر برای حمایت از انسان‌ها کار می‌کند. این ربات می‌تواند اطراف خانه حرکت کرده و به افراد دچار محدودیت حرکتی یا سالخورده کمک کند و فرمان‌های آنها را انجام دهد. Romy Camargo یک فرد کوادری‌پلژی است که نیاز به همراهی و مراقبت دارد. وی نخستین فردی است که از این ربات استفاده کرده است. Romy از دهان و صفحه نمایش لمسی برای تعامل با ربات و اعلام فرمان‌ها استفاده می‌کند. تویوتا امیدوار است با ادامه آزمایش‌ها و کار بر روی سخت‌افزار و نرم‌افزار ربات، روش تعامل با آن را بهبود بخشد.

 

کنترل پروتزها با افکار

افراد کوادری‌پلژی به زودی قادر خواهند بود پروتزها را تنها با افکار خود کنترل کنند. دانشمندان دانشگاه کالیفرنیا، برکلی حسگری کوچکتر از یک دانه برنج طراحی کرده‌اند که می‌تواند به تجزیه و تحلیل داده‌های مغزی کمک کند. دانشمندان از این فناوری به عنوان فیت‌بیت مغز یاد می‌کنند و امیدوارند روزی افراد کوادری‌پلژی را قادر سازد که تنها با استفاده از افکار خود پروتزها را کنترل کنند.

 

هدایت صندلی چرخدار با زبان

پژوهشگران Georgia Tech این سامانه کنترل با زبان را توسعه داده‌اند. در این سامانه کاربران با استفاده از یک قطعه مغناطیسی که روی زبان قرار می‌گیرد، حرکات صندلی چرخدار را کنترل می‌کنند و یک هدست تغییرات در میدان مغناطیسی را کشف و دستورات را به صورت بیسیم برای گوشی هوشمند ارسال می‌کند. هدف از ساخت این سامانه کمک به افراد با محدودیت حرکتی است تا استقلال بیشتری داشته باشند.

 

منبع : مجله فناوری های توان افزا و پوشیدنی

نظرات

تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.

درج نظر

ثبت نظر
عضویت در خـبـرنـامـه رعــد
لطفا ایمیل و شماره موبایل را وارد کرده و
دکمـه ثـبـت عـضـویـت را کلیـک نمایید.
کلیه حقوق وبسایت متعلق به موسسه رعد است