اشتغال مهمترین مشکل دانش آموزان فارغ التحصیل مدارس استثنایی است
12 آذر 1396
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی، اشتغال را مهمترین مشکل دانش آموزان فارغ التحصیل با نیازهای ویژه درجامعه دانست.
مجید قدمی در نشست خبری با اصحاب رسانه که به مناسبت روز جهانی معلولین برگزار شد، اظهارکرد: وجود سازمانی مستقل به نام سازمان آموزش و پرورش استثنایی در آموزش و پرورش نشانه اهمیت این قشر از جامعه برای نظام جمهوری اسلامی است .
وی گروه های تحت پوشش سازمان آموزش و پرورش استثنایی را 7 گروه بر شمرد و افزود: آنجا که معلولیت و اختلال باعث تفاوت فاحش در وضعیت فردی می شود سازمان آموزش و پرورش استثنایی به میدان می آید و به ارائه خدمات برای دانش آموزان با نیازهای ویژه می پردازد.
تحصیل بیش از137هزاردانش آموز درمدارس استثنایی
قدمی آمار دانش آموزان دیرآموز را در سال تحصیلی جاری را 74 هزار و 175 نفر اعلام و تصریح کرد: آمار دانش آموزان تلفیقی ازحدود 57 هزار نفر درسال تحصیلی قبل به 62 هزار و 800 دانش آموز در سال تحصیلی جاری رسیده است .
وی ادامه داد: درحال حاضر 137 هزار و 29 دانش آموز در حال تحصیل در مدارس استثنایی و مدارس تلفیقی هستند و 23 هزار 574 نفر نیروی انسانی آموزش های لازمه را برای دانش آموزان با نیازهای ویژه ارائه می دهند.
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی اظهارکرد: 16 هزار و 500 نفر از پرسنل آموزش و پرورش استثنایی در دوره ابتدایی و ما بقی در دوره های بعد به دانش آموزان ارائه خدمت می کنند.
وی گفت: بیشترین گروه دانش آموزان با نیازهای ویژه ، آسیب دیده های ذهنی و کمترین آنها گروه های نابینا و اوتیسم هستند.
شناسایی به موقع دانش آموزان با نیازهای ویژه
قدمی شناسایی به موقع دانش آموزان با نیازهای ویژه را یکی از سیاست های اصلی سازمان آموزش و پرور استثنایی خواند و خاطرنشان کرد : برای پوشش بهتر برخی گروه های استثنایی از جمله گروه اوتیسم نیازمند همکاری سایر نهادها از جمله وزارت بهداشت و بهزیستی با آموزش و پرورش استثنایی هستیم .
وی ادامه داد : دوران طلایی برای تشخیص و درمان بسیاری از اختلال های جسمی ، ذهنی و حرکتی سن 0 تا 6 سال است که اگر خدماتی در این دوره انجام شود ما نندکاشت حلزون که لازمه اش اقدام قبل از 6 سالگی است؛ بسیاری از دانش آموزان مذکور درردیف دانش آموزان عادی قرار می گیرند .
معلولیت مشکل فرد نیست بلکه مشکل جامعه است
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی، فراگیر سازی را دومین سیاست سازمان آموزش و پرورش استثنایی بر شمردو عنوان کرد : در دوره ای زندگی می کنیم که جامعه معتقد است معلولیت مشکل فرد نیست بلکه مشکل جامعه است بنابراین ازآنجا که آموزش برای این بخش از جامعه متفاوت از سایر افراد جامعه است باید تلاش شود افراد معلول را به گونه ای آموزش دهیم که برای زندگی درجامعه عادی آماده شوند .
وی گفت : در مناطقی که مدرسه استثنایی داریم تعدادی از مدارس عادی را تعیین کردیم تا دانش آموزان دیرآموز در آنجا تحصیل کنند و از سوی مدارس استثنایی منطقه پشتیبانی شوند و در موارد ضروری آموزش های لازم را برای معلمان مدارس عادی درخصوص دانش آموزان با نیازهای ویژه ارائه می شود .
امکان افزایش بهره هوشی وجود دارد
قدمی از گرایش اغلب والدین برای تحصیل فرزندانشان در مدارس عادی خبر داد و افزود: اگرمعلم، اولیا، امکانات و تغذیه، مناسب و خوب باشد این عوامل می توانند بهره هوشی دانش آموزان را تا 10 درصد افزایش دهد و برخی دانش آموزان با نیازهای ویژه را به سمت مدارس عادی سوق دهد و آنها بتوانند مانند سایر دانش آموزان به تحصیل بپردازند .
وی از تولید و در اختیار قرار دادن محتوای علمی برای معلمان مدارس عادی جهت تعلیم دانش آموزان استثنایی خبرداد و تصریح کرد: انطباق برنامه های آموزشی با ویژگی های مخاطبین از جمله سیاست های سازمان آموزش و پرورش استثنایی است و در همین راستا کتاب های مدارس استثنایی در سازمان آموزش و پرورش استثنایی چاپ و توزیع می شود .
وجود 8هزار دانش آموز چندمعلولیتی درکشور
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی از وجود 8 هزار دانش آموز چند معلولیتی در کشورخبرداد و اظهارکرد: افزایش بودجه آموزش و پرورش استثنایی از 26 به 96 میلیارد تومان در 4 سال اخیر نشانه توجه بیش از پیش دولت به کودکان با نیازهای ویژه است .
وی ادامه داد: در سال تحصیلی جاری 3 میلیارد تومان جهت پرداخت هزینه های درمان ، دارویی و دندانپزشکی اختصاص یافته است .
قدمی سه گروه نابینایان، ناشنوایان و معلولان جسمی حرکتی را گروه های تحت پوشش آموزشهای فراگیر برشمرد واعلام کرد: در فرآیند سنجش، بچه ها غربالگری می شود و دانش آموزانی که مشکوک باشند درمرحله بعد در تست هوش شرکت می کنند در نتیجه افراد دارای مشکل تحت پوشش قرار می گیرند .
وی افزود: در سال تحصیلی جاری 65 هزار و 800 دانش آموز دیرآموز در مدارس عادی به تحصیل اشتغال دارند و محتواهای آموزشی مورد نیازآنها نیز در اختیار معلمان مربوطه قرار گرفته است .
پرداخت سنوات ارفاقی
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی از پرداخت سنوات ارفاقی به پرسنل این سازمان بین سال های 88 تا 91 به زودی خبرداد و تصریح کرد: همه مجوزهای قانونی جهت پرداخت سنوات ارفاقی همکاران استثنایی از سال 88 تا 91 آماده شده و منتظر تامین اعتبار هستیم.
وی با اشاره به خروج سالانه بین 600 تا 800 نفر پرسنل سازمان آموزش و پرورش استثنایی گفت: ورودی ما بین 200 تا250نفر است و کمبود نیروی انسانی را از طریق مراکز توانبخشی تامین می کنیم که البته براساس قانون این افراد تنها مجازند حداکثر 2 سال به کار گرفته شوند و برای به کارگیری بیشتر از 2 سال باید از طریق آزمون جذب آموزش و پرورش استثنایی شوند .
سنجش بیش از113 هزار دانش آموزان
قدمی از سنجش 113هزار و 762 دانش آموز در بدو ورود به مدارس درطرح سنجش سال جاری خبرداد وخاطر نشان کرد: حدود 12 تا 13 درصد از افراد پس از سنجش به مراکز مورد نظر ارجاع داده می شوند .
وی ادامه داد: بیش از 9 هزار 500 دانش آموزان درخواست جهش به پایه های بالاتر را داشتند که پس از انجام مراحل مختلف آزمون در مجموع باجهش حدود 50 درصد متقاضیان به پایههای بالاتر موافقت شد
رئیس سازمان آموزش و پرورش بزرگترین مشکل دانش آموزان با نیازهای ویژه را اشتغال دانست و افزود: شورای عالی معلولین باید تشکیل شود و مشکل اشتغال افراد فارغ التحصیل را رفع کنند زیرا آمار قابل توجهی از جمعیت کشور در محدوده افراد با نیازهای ویژه قرار دارند که سازمان و نهادها باید انگیزه کافی برای جذب آنها داشته باشند.
منبع : برنا