کلیه سازمانها ملزم به احداث ساختمانها و اماکن متناسب با شرایط معلولان شدند
28 آذر 1396
نمایندگان مجلس مادهای از لایحه حمایت از حقوق معلولان را به تصویب رساندند که بر اساس آن، کلیه وزارتخانهها و سازمانها موظف شدند که در احداث ساختمانها و اماکن عمومی به نحوی عمل نمایند که امکان دسترسی و بهرهمندی از آنها برای افراد دارای معلولیت فراهم شود.
نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز (سهشنبه) مجلس ماده ۲ لایحه حمایت از حقوق معلولان مربوط به فصل دوم این لایحه به عنوان مناسبسازی، دسترسپذیری و تردد و تحرک را به تصویب رساندند.
بر اساس این مصوبه، کلیه وزارتخانهها، سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند در طراحی، تولید و احداث ساختمانها و اماکن عمومی و معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل نمایند که امکان دسترسی و بهرهمندی از آنها برای افراد دارای معلولیت از جمله سایر افراد فراهم شود.
طبق تبصره این ماده، وزارتخانهها، سازمانها و موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند جهت دسترسی و بهرهمندی از افراد دارای معلولیت، ساختمانها و اماکن عمومی، ورزشی و تفریحی، معابر و وسایل خدماتی موجود را در چارچوب بودجههای مصوب سالانه خود مناسبسازی کنند.
همچنین ماده یک این لایحه ناظر به تعاریف مندرج در آن به شرح زیر تصویب شد:
الف ـ فرد دارای معلولیت: کسی است که بر اساس طبقهبندی بینالمللی انواع معلولیت سازمان بهداشت جهانی با تایید کمیسیون پزشکی ـ توانبخشی تعیین نوع و تعیین شدت معلولیت سازمان بهزیستی کشور با انواع معلولیتها در اثر اختلال و آسیب جسمی، حسی (بینایی و شنوایی)، ذهنی، روانی و یا توام، با محدودیت قابل توجه و مستمر در فعالیتهای روزمره زندگی و مشارکت اجتماعی مواجه باشد.
ب ـ وزارت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
پ ـ سازمان: سازمان بهزیستی کشور
ت ـ دستگاههای مشمول: دستگاههای اجرایی موضوع ماده پنج قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۸/ ۷/ ۱۳۸۶ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، قوه قضاییه، قوه مقننه، مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان و سازمانها و موسسات وابسته و تابعه آنها، شهرداریها و کلیه سازمانها و شرکتهایی که شمول آنها مستلزم ذکر نام است و یا به نحوی از انحا از بودجه عمومی دولت استفاده میکند و یا قسمتی از بودجه آنها توسط دولت تامین میشود.
ث ـ دسترسپذیری: اقداماتی است که با هدف ایجاد محیط بدون مانع و قابل دسترس جهت مشارکت افراد دارای معلولیت در همه حوزههای زندگی و فراهم آوردن فرصت برابر به آنها در برخورداری از امکانات زندگی اجتماعی همانند سایر افراد انجام میشود. دسترسی شامل: سامانه (سیستم)، حمل و نقل، محیط فیزیکی، اطلاعات، آموزش و پرورش، فناوری (تکنولوژی)، اشتغال، منابع مناسب ارتباطی و رسانهای است.
ج ـ شبکههای ملی تشکلهای مردمنهاد: شبکههای ملی (کشوری هستند) مرکب از تشکلهای افراد دارای معلولیت گروههای اصلی معلولیتی (آسیب دیدگان بینایی، شنوایی، جسمی، ذهنی، اعصاب و روان) به منظور هماهنگی و یکپارچهسازی فعالیت تشکلهای عضو و ایجاد صدای واحد ملی تشکیل میشوند.
منبع : ایسنا