راهنمای سفر با معلولان؛ ضرورتهایی که نباید نادیده گرفته شوند
12 آذر 1398
امروز به بهانه سوم دسامبر (روز جهانی معلولان) نگاهی داریم به نکاتی که اگر رعایت شوند، معلولان در سفر با مشکلات کمتری مواجه خواهند شد.
ضرورتها
مسافرت گاه ضرورتی است غیرقابل اجتناب؛ اما اگر حتی به انگیزه تفریح و گذراندن اوقات فراغت هم صورت گیرد، دلیلی برای مستثنی کردن معلولان از آن وجود ندارد. تنها چیزی که در هر سفر باید به عنوان اولین نکته مورد توجه قرار بگیرد همان برنامهریزی است که در سفر با معلولان باید به این بخش توجه ویژهای شود. بعد از آنکه مقصد سفر را انتخاب کردید و مطمئن شدید جایی که قرار است به آن بروید، در این فصل جای مناسبی برای تفریح و گشتوگذار است، باید درباره نحوه سفر و گزینه استفاده از وسیله نقلیه مناسب خوب فکر کنید. در هنگام خرید بلیط هواپیما برای احتیاط بیشتر از قبل به ایرلاین خود در مورد معلولیتتان اطلاعرسانی کنید (بهتر است ۴۸ ساعت پیش از پرواز این کار را انجام دهید). در مورد فرودگاه نیز اطلاعات کافی کسب کنید که چه امکاناتی برای معلولان وجود دارد و چگونه میتوانید در داخل فرودگاه از نقطهای به نقطه دیگر بروید. برای سایر موارد از جمله سفر با قطار و یا اتوبوس وجود یک همراه باتجربه و دلسوز در کنارتان ضروریتر است. این همراه میتواند امور مربوط به سفر را برایتان پیگیری کند و در صورت لزوم از دیگران برای کمک استفاده کند. در عین حال خیلی از اتوبوسها و ترنها برای معلولان مناسب نیستند. اگر مترو، اتوبوس و قطارهای شهری مقصد شما امکانات مناسب معلولان ندارند، تاکسی رزرو کنید. برای دریافت اطلاعات بهتر است سایتهای توریستی تمام نقاطی که قصد بازدید دارید را از قبل ببینید، چون در این سایتها معمولاً خدمات و امکانات ویژه معلولان نوشته شده است.
برای نیازهای داروییتان هم در طول سفر باید فکری بکنید؛ بنابراین قبل از سفر برنامه مسافرت خود را با جزئیات زیاد برای پزشکتان بازگو کنید و با مشاوره او اقدام به خرید تور یا رزرو خدمات سفر کنید. پزشک شما ممکن است با کاستیهای خدماتی، دارویی و بهداشتی مقصد سفر آشنایی داشته باشد، به همین دلیل خوب است اگر مقصد سفر را با پزشک درمیان بگذارید.
از آنجا که تامین دارو و نیازهای دارویی برای افراد معلول از اهمیت ویژهای برخوردار است، میتوانید از پزشک خود بخواهید تا روی سربرگ شرایط و نیازهای دارویی شما را تعیین کند. در این نامه پزشک پیشبینیهای خاص پزشکی را برای شما انجام میدهد و شماره تماس خود را برای شرایط اورژانسی احتمالی اعلام میکند. اما با همه اینها برای احتیاط هم که شده، شما حتما داروی اضافی همراه خود داشته باشید و آنها را در کیف دستی حمل کنید و در صورت سفر با هواپیما، دارو را به قسمت بار هواپیما تحویل ندهید.
درباره تنها و یا با تور سفر کردن هم پیشنهاد ما سفر با تور است؛ چون در این صورت با وجود همسفران و حضور راهنمایان تور مسلما گرفتاری شما برای بازدید از اماکن دیدنی کمتر شده و دلگرمی بیشتری برای ادامه سفر خواهید داشت. در ادامه بهترین کار تهیه فهرست از جاهایی است که دوست دارید، ببینید. از خود بپرسید که آیا به راحتی به آن مکان دسترسی دارید؟ آیا میتوانید بدون خرج زیاد و تخطی از بودجه خود به آن مکان بروید؟ آیا امکانات مخصوص معلولان مانند رمپ ویلچر در آنجا تعبیه شده است؟ برای اینکه بدانید کدام مکانهای توریستی برای معلولان مناسبسازی شده، میتوانید سری به اینترنت بزنید و امکانات محل مورد نظرتان را جستجو کنید. اما در این میان بهترین کار این است که از محدودیتهای خود آگاه باشید. درست است که دیدن شگفتیها و جاذبههای توریستی مقصد، هدف هر توریستی است اما مهمتر از آن این است که شما تواناییهای خود را بدانید؛ بر همین اساس هم نباید خود را وادار کنید که لزوما به جاهایی پا بگذارید که سایر توریستها میروند!
مورد بعدی داشتن جای مناسب برای اقامت است. این بسیار مهم است که قبل از رسیدن به مقصد از هتلی که محل اقامتتان است، تمام اطلاعات مربوط به امکانات آنجا را جویا شوید. هتلی انتخاب کنید که دسترسی مناسبی به نقاط مختلفی که قصد بازدید دارید را داشته باشد. از هاستلها اجتناب کنید، چون با وجودی که ارزانتر هستند، معمولاً امکاناتی برای معلولان ندارند. پس از آن که هتلی را به لحاظ قیمت یا امکانات مناسب یافتید با آنجا تماس گرفته یا ایمیل بزنید و وضعیت خود را به اطلاع آنها برسانید و از کیفیت امکانات مطمئن شوید. مثلاً هتلی ممکن است به ظاهر مجهز به آسانسور باشد؛ اما در هنگام حضور شما آسانسورش کار نکند.
منبع : ایرنا