مشکلات نیروهای توانبخشی آموزش و پرورش

مشکلات نیروهای توانبخشی آموزش و پرورش

6 آبان 1399

به گفته رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی یکی از مشکلات نیروهای توانبخشی قرار نگرفتن آنان در گروه شغلی معلمان است که امید است با تمهیدات سازمان امور استخدامی این نیروها در رسته معلمان قرارگیرند.

 سید جواد حسینی در نشست ویدئو کنفرانسی روز جهانی کاردرمانی اظهار کرد: هدف از برگزاری این جلسه ایجاد فرصتی برای گفتگو و رفع مشکلات است و متاسفانه فرهنگ مسئولیت از یک سو و فرهنگ خلاقیت برای رفع مشکلات از سوی دیگر کمتر در فرهنگ سازمانی ما شکل گرفته است.

وی افزود:  سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور همه مأموریت‌های وزارت آموزش و پرورش را در خود دارد البته در جامعه ای کوچکتر آن و این سازمان  مینیاتوری از همه فعالیت ها و خدمات وزارت آموزش و پرورش است.

وی اظهار کرد: سازمان آموزش و پرورش استثنایی تمامی مأموریت های آموزش و پرورش عادی را بر عهده دارد و علاوه برآن در سه قلمرو نیز خدمات ویژه به آموزش و پرورش عادی ارائه می کند که این قلمروها عبارتند از طرح سنجش سلامت نوآموزان، مراکز آموزشی و توانبخشی مشکلات ویژه یادگیری و طرح آموزش دانش آموزان تلفیقی فراگیر؛ آموزش و پرورش استثنایی علاوه بر سه مأموریت ذکر شده یک فعالیت ویژه مهم دیگر را بر عهده دارد که آن ارائه خدمات حمایتی و توانبخشی به دانش آموزان با نیاز های ویژه است.

معاون وزیر با بیان اینکه بر اساس نظریه امتداد برخی مواقع نواقص باعث می شود یک یا چند حس در کودکان و دانش آموزان امتداد نیابد و نظام تعلیم و تربیت باید جانشین و تکمیل کننده نقایص دانش آموزان با نیاز های ویژه شود  اظهار کرد: کاردرمانگران نقش بسیار مؤثر و بسزایی می توانند در مدارس دانش آموزان جسمی حرکتی ، کم توان ذهنی  و چند معلولیتی  و مراکز مشکلات ویژه یادگیری ایفا کنند.

حسینی با بیان اینکه یکپارچگی حسی و کاربرد آن در کودکان با نیاز های ویژه، پایه و اساس رفتارها و یادگیری بسیار پیچیده است  اظهار کزد: گاهی در برخی از افراد یکپارچگی حسی به نحو مؤثر و صحیح رشد نمی کند و چنین حالتی مشکلاتی در زمینه یادگیری ، رشد و رفتار ایجاد خواهد کرد و کاردرمانگران با استفاده از نظریه یکپارچگی حسی، الگوهای خاص اختلال عملکرد در کودکان مبتلا به مشکلات یادگیری یا مشکلات حسی حرکتی را پیدا کرده و بهترین شیوه درمان آنان را برنامه ریزی و هدایت می کنند.

وی گفت: در حال حاضر ۲۸ مدرسه ویژه دانش آموزان معلول جسمی حرکتی در کشور وجود دارد که ۱۹۵۴ دانش آموز جسمی حرکتی در این مدارس و ۵۳۰۰ دانش آموز نیز در مدارس عادی به عنوان تلفیقی فراگیر مشغول به تحصیل هستند. همچنین ۷۵۰ مرکز آموزشی و توانبخشی دولتی و غیر دولتی مشکلات ویژه یادگیری نیز تحت پوشش سازمان استثنایی هستند.

وی با بیان اینکه در هر سازمان منابع انسانی عامل اصلی تحول و تحقق اهداف آن سازمان است ، افزود: هیچ سیستمی بدون اتکا بر نیروی انسانی با انگیزه، دارای صلاحیت و خلاق امکان  تحول و دسترسی به اهداف تعریف شده خود را ندارد و نیروهای توانبخشی در کنار معلمان تسهیل کننده اهداف آموزش و پرورش دانش آموزان با نیاز های ویژه هستند و در ارتقای کیفیت تعلیم و تربیت دانش آموزان نقش اساسی و مؤثری ایفا می کنند.

حسینی گفت: ۷۱۹ نفر نیروی توانبخشی شامل بینایی سنج ، شنوایی شناس ، کاردرمانگر، گفتاردرمانگر، فیزیوتراپ ، ارتوپد فنی در حال حاضر در مدارس استثنایی مشغول به ارائه خدمت به دانش آموزان استثنایی هستند.

وی افزود: درحال حاضر تعداد  ۱۷۸ نیروی کاردرمانگر خدمت دهی به ۵۴ هزار و ۷۴۷ دانش آموز با نیاز ویژه جسمی حرکتی، کم توان ذهنی و چند معلولیتی و اتیسم را بر عهده دارند که در واقع به نسبت هر ۳۱۰ دانش آموز یک نیروی کاردرمان وجود دارد در حالیکه مطابق استاندارد ها باید به ازای هر ۲۵ دانش آموز یک نیروی توانبخشی وجود داشته باشد و  برای رسیدن به استاندارد مطلوب در حوزه کاردرمانی بیش از ۲۰۰۰ نیروی دیگر نیازمندیم.

معاون وزیر با بیان اینکه  وزارت آموزش و پرورش ۱۹۵ هزار کمبود نیروی انسانی دارد که سهم آموزش و پرورش استثنایی ۱۲ هزار نیرو است و از این تعداد ۳ هزار و ۹۶۴ نیروی توانبخشی مورد نیاز است اظهار کرد: کمبود شدیدی در زمینه نیروهای متخصص توانبخشی در مدارس وجود دارد لذا سازمان  آموزش و پرورش استثنایی با هماهنگی وزارت بهداشت به دنبال برنامه ریزی برای  تحصیلات تکمیلی در دانشگاه های علوم پزشکی و دانشگاه فرهنگیان است به گونه ای که واحدهای تخصصی در دانشگاه علوم پزشکی و واحدهای حرفه ای در دانشگاه فرهنگیان ارائه شود.

وی ادامه داد: بر اساس مصوبه ای که در شورای سازمان به تصویب رسید مقرر شد در هر آزمون استخدامی آموزش و پرورش ۱۰ درصد سهمیه برای آموزش و پرورش استثنایی در نظر گرفته شود و این سهمیه در هر آزمون استخدامی تداوم داشته باشد.

 حسینی تصریح کرد: همچنین در حال حاضر ۲۳۵ نیروی طرحی در آموزش و پرورش وجود دارد که با توجه به عدم جذب نیروی طرحی از دیماه  ۹۷ تقریبا همه آن ها در حال اتمام طرح و خارج شدن از سیستم هستند که با هماهنگی معاونت برنامه ریزی و منابع انسانی وزارت مقرر شد تعداد ۵۰۰ نیروی طرحی جذب شود.

معاون وزیر با بیان اینکه  جذب نیرو ازدانشجویان ورودی دانشگاه فرهنگیان ، ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان ، جذب سرباز معلم ، استمرار خدمت همکاران بازنشسته ، خرید خدمات توانبخشی از طریق استفاده از ظرفیت موسسات دولتی و غیر دولتی فعال در حوزه توانبخشی از دیگر راهکار های جبران کمبود نیرو می باشد اظهار کرد: یکی از مشکلات نیروهای توانبخشی قرار نگرفتن آنان در گروه شغلی معلمان است که امید است با تمهیدات سازمان امور استخدامی این نیروها در رسته معلمان قرارگیرند.

وی اعلام کرد: کمک سرانه هزینه خدمات توانبخشی در سال جاری از مبلغ ۴ میلیارد تومان سال قبل به ۷ میلیارد تومان افزایش خواهد یافت که تاکنون ۳ میلیارد از آن ابلاغ اعتبار شده و دستورالعمل اجرایی آن نیز به استان ها ارسال شده است.

حسینی افزود: برای هر دانش آموز با نیاز های ویژه که نیازمند دریافت خدمات توانبخشی می باشد مبلغ ۶۰۰ هزار تومان قابل هزینه است که این مبلغ به میزان ۲۰ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافته است در ضمن برای دانش آموزان با معلولیت جسمی حرکتی این مبلغ ۴۰ درصد افزایش یافته است.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل وزارت آموزش و پرورش ، معاون وزیر در پایان افزود: به منظور تحقق سیاست راهبردی سازمان آموزش و پرورش استثنایی مبنی بر مناسب سازی آموزش و پرورش دانش آموزان بانیازهای ویژه، نهضت مشارکتی توان افزایی به عنوان یکی از فعالیت های بسته تحولی مدرسه انطباقی در حال پیگیری است و در قالب این نهضت با تأمین تجهیزات کمک آموزشی، کمک توانبخشی و خدمات درمانی ، تجهیزات تخصصی ورزشی و تجهیزات توانبخشی مدرسه ای بخشی از نیاز های دانش اموزان مرتفع خواهد شد.

 

منبع:  ایسنا

 

نظرات

تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.

درج نظر

ثبت نظر
عضویت در خـبـرنـامـه رعــد
لطفا ایمیل و شماره موبایل را وارد کرده و
دکمـه ثـبـت عـضـویـت را کلیـک نمایید.
کلیه حقوق وبسایت متعلق به موسسه رعد است