رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد:
غربالگری جنین باعث رشد کمی و کیفی جمعیت میشود
5 بهمن 1399
خراسان رضوی- رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد گفت: غربالگری جنین باعث رشد کمی و کیفی جمعیت میشود.
علی بیرجندینژاد در نشست بررسی غربالگری جنین و چالشهای جمعیتی که در سازمان نظام پزشکی مشهد برگزار شد، اظهار کرد: ما هم به طور قاطع از افزایش جمعیت و کاهش میانگین سنی جامعه و جوان بودن آن حمایت می کنیم. مشکل سالمندی جوامع مشکل کشور ما به تنهایی نیست و این مشکلی است که بسیاری از کشورهای دنیا با آن روبهرو هستند و سیاستهای تشویقی مختلفی برای مقابله با آن اعمال میکنند.
وی ادامه داد: حذف غربالگری مادران باردار منجر به افزایش جمعیت مولد نمیشود، بلکه ممکن است حتی به دلیل تصور مادران مبنی بر اینکه نمیتوانند فرزند سالم به دنیا بیاورند، اقدام به بارداری مجدد در خانوادهها را کاهش دهد که این خود عامل کاهش رشد جمعیت خواهد بود.
غربالگری مساوی با تشخیص نیست
بیرجندینژاد اظهار کرد: سیستم غربالگری مادران باردار کمک به افزایش جمعیت کیفی و براساس حاملگی خواسته است. از سوی دیگر مردم باید بدانند غربالگری مساوی با تشخیص نیست. غربالگری احتمال ابتلاء جنین به نقائص مادرزادی را نشان میدهد و در ادامه با اقدامات تشخیصی دقیق، جنین ناقص شناسایی میشود. لذا احتمال خطا در نتایج روشهای تشخیصی پس از غربالگری تقریبا صفر است؛ یعنی خطا انقدر کم است که میتوانیم بگوییم صفر است. همچنین در نهایت تصمیم به سقط جنین مشکلدار با خود خانواده است.
برای افزایش جمعیت باید بر باروریهای خودخواسته و حفظ نخبگان کار کنیم
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد تصریح کرد: سیاستگذاران در رابطه با افزایش جمعیت باید روی دو حوزه کار کنند؛ یکی افزایش آمار باروریهای خودخواسته و دیگری ایجاد شرایط مناسب برای حفظ نخبگان در کشور و عدم مهاجرت آنان است.
وی با اشاره به اینکه برخی اقدامات عجیبی چون کاهش دسترسی مناسب به وسایل جلوگیری از بارداری ناخواسته را برای کمک به افزایش جمعیت توصیه میکنند، گفت: براساس بررسیها مهمترین دلیل سقطها، حاملگی ناخواسته است، نه غربالگری. فرزندان حاصل از حاملگیهای ناخواسته به دلیل اینکه مطلوب پدر و مادر نبودند مشکلات عمدهای دارند و شرایط روحی روانی خوبی ندارند. همچنین نحوه برخورد خانواده با فرزند خواسته و ناخواسته متفاوت است که درنهایت در سلامت روحی خانواده و جامعه تاثیر مهمی دارد.
ضرورت افزایش اقدامات تشویقی برای فرزندآوری
بیرجندینژاد بیان کرد: در نتیجه افزایش جمعیت از طریق باروری ناخواسته اقدام هوشمندانهای نیست. در هیچ جای دنیا هم معمولا از این روش با هدف افزایش جمعیت استفاده نمیشود. برای فرزندآوری در اکثر دنیا ضمن اینکه برای افرادی که نمیخواهند فرزند داشته باشند، ابزار کافی وجود دارد؛ از اقدامات تشویقی برای فرزندآوری استفاده میشود. اوایل انقلاب ضریب رشد جمعیت ما افزایش یافت که حتی عدهای نگران شدند. درآن زمان از اقدامات تشویقی استفاده شد. باید زمینههای داشتن فرزند را مهیا کنیم. در این زمینه مرخصی برای پدر و مادر، پرداخت هزینه تحصیل ، پوشاک و... میتواند موثر باشد.
وی افزود: بر اساس تحقیقات مهمترین دلیلی که منجر به کاهش فرزندآوری خانوادهها شده است؛ مشکلات اقتصادی است که باید روی این موضوع کار شود، نه اینکه بخواهیم با ممانعت از غربالگری افراد معلول و ناتوان را به مرحله تولد رسانده و به جمعیت کشور بیفزائیم. همچنین نباید فراموش کنیم بسیاری از بارداریهایی که درآن جنین دچار نقص است به صورت خودبهخودی منجر به سقط میشود؛ چه بهتر که این سقط در ماههای قبل از بلوج روح و با حمایتهای درمانی اتفاق بیفتد که سلامت مادر را نیز حفظ کند. از سوی دیگر تعداد زیادی از نوزادانی که دچار نقص هستند در سنین پایین تقریبا زیر سه سال فوت میکنند. این موضوع علاوهبر اینکه هزینههای سنگین مادی بر خانواده تحمیل میکند، هزینههای بسیار سنگینتر عاطفی و روحی نیز بر جای میگذارد.
مهاجرت سالانه ۲۰۰ هزار نفراز کشور در مقابل ۹۰۰۰ سقط درمانی
بیرجندینژاد درمورد خروج تعداد زیاد افراد جوان از کشور تصریح کرد: آمار مهاجرت از کشور بالاست. براساس آمار مرکز پژوهشهای مجلس در سال ۹۲ و ۹۳ سالانه ۱۸۰هزار تا ۲۰۰ هزار نفر از کشور خارج میشوند. آمار سقطهای قانونی در کل کشور در سال گذشته حدود ۹۰۰۰ نفر بوده است. حال کدام یک را باید دریابیم؟
رئیس سازمان نظام پزشکی مشهد با بیان اینکه در حوزه پزشکی نیز حدود ۳۰۰۰ نفر در این ۱۰ ماه اخیر از کشور خارج شدند، بیان کرد: مسیر خروج کادر پزشکی از کشور شیب تندی دارد و در سالهای اخیر تشدید شده است. همچنین ۴تا ۵میلیون ایرانی درحال حاضر خارج از مرزها زندگی میکنند. فقط در ۶ماه اول سال گذشته ایرانیها ۶۰۰۰ منزل در ترکیه خریدند؛ یعنی هم سرمایه و هم نیروی انسانی ما درحال خروج از کشور هستند.
باید به باروری زوجهای نابارور کمک کنیم
بیرجندینژاد ادامه داد: درحال حاضر حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد زوجهای ما نابارور هستند که حدود ۳ یا ۴ میلیون خانوار میشوند. اگر کمک کنیم هر خانواده دو فرزند بیاورد. جمعیتی حدود ۷ تا ۸ میلیون نفر میشود که تاثیر بسزایی در افزایش جمعیت کشور خواهد داشت.
وی تصریح کرد: وجود سالانه ۹۰۰۰ سقط قانونی درکشور در برابر این آمارهایی که بیان شد ناچیز است. مجلس باید بر این حوزههای اصلیتر تمرکز کند. نباید به این سمت برویم که اقدامات کمتاثیر انجام دهیم.
منبع: ایسنا