چالشهای معلولان در روزهای برفی
24 دی 1401
این روزها با توجه به بارش برف و یخبندان کوچهها، محلهها و پیادهروها، عبور و مرور و تردد برای همه سختتر از روزهای عادی است و این مشکلات برای معلولان، زنان باردار و افراد سالمند و جانبازان سختتر از دیگر است و گاهی می شود آن در تردد و جابه جا شدن با مشکلاتی همراه شوند
بارش برف در هفته گذشته در برخی مناطق مختلف را فراگرفت و دمای هوا در روز جمعه ۲۳ دیماه به ۲۶ درجه در کوهرنگ و ۲۰ درجه در شهرکرد رسید و باعث یخبندان در برخی از کوچهها و معابر محلی استان شد.
مناسبسازی معابر و اماکن عمومی یکی از مهمترین خواسته قانونی این قشر است که این مهم بخشی از قانون جامع حمایت از معلولان است که به گفته آنها، مورد کمتوجهی و بیمهری در سالهای مختلف قرار گرفته است.
این قشر به دلیل نبود امکانات لازم و رعایت نشدن مناسبسازی امکان عمومی که یکی از حقوق اصلی آنهاست، مجبور هستند در این روزها از پشت پنجره به شهر نظاره کنند.
در این روزها رفت و آمد برای همه برخی از افراد در معابر عمومی شهر به دلیل مناسب نبودن و یا برف روبیهای نیمهکاره با خطراتی همراه باشد حال آنکه این مخاطرات برای افرادی که دارای معلولیت و یا مشکلات جسمی و حرکتی هستند بیشتر از دیگران است.
روزهای برفی و نادیده گرفته شدن حقوق معلولان
یکی از معلولان دارای ویلچر در شهرکرد که در یکی از خیابانهای اصلی شهر با راهاندازی یک دکه کوچک فعالیت دارد و درآمد خانواده خود را تامین میکنند، میگوید: برای معلولان؛ در روزهای عادی رفت و آمد در معابر عمومی استان و همچنین اماکن عمومی به سختی انجام میشود چه برسد در یک روز برفی که دیگر تردد و رفت و آمد برای این قشر غیرممکن می شود.
سعید افزود: از ابتدای بارش برف تاکنون قادر به خروج از منزل نشده است و این معضل باعث شده که نتواند در مدت چند روز گذشته فعالیت اقتصادی داشته باشد.
وی اظهار داشت: افرادی دارای معلولیت و یا سالمندی، جانبازی و یا حتی مادران باردار ممکن است در این روزها با حضور در پیادهروها زمین بخورند و متحمل سختی بیشتری شوند، به همین دلیل برخی از آنها از حضور در خیابانها و اماکن مختلف خودداری میکنند.
سعید از مسوولان استان خواست تا نسبت به اجرای قانون جامع حمایت از معلولان به خصوص مناسبسازی اماکن عمومی و ادارات، دستگاههای اجرایی و سایر اماکن درمانی به خصوص اماکن درمانی خصوصی توجه بیشتر داشته باشند.
شهرهای چهارمحال و بختیاری برای حضور همه افراد مناسبسازی نشده است
رییس جامعه معلولان چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به اینکه براساس ماده ۲ قانون جامع حمایت از معلولان، همه وزارتخانهها، سازمانها، موسسات و شرکتهای دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظف هستند در طراحی، تولید و احداث ساختمانها و اماکن عمومی و معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل کنند، که امکان دسترسی و بهرهمندی از این امکانات برای معلولان، سالمندان، زنان باردار و جانبازان مانند افراد عادی باشد، گفت: اجرای این قانون در استان مورد کمتوجهی قرار گرفته و معلولان به خصوص معلولان ویلچری در هنگام تردد در مواقع عادی با مشکل مواجه هستند، چه برسد در زمان بارش برف که مشکلات این قشر دو چندان شده و این قشر از حضور در خیابان و اماکن مختلف خودداری میکنند.
سیاوش نظری با اشاره به چالشها و مشکلات معلولان در شرایط جوی خاص مانند روزهای برفی و یخبندان افزود: تردد افراد دارای معلولیت با ویلچر در همه شرایط جوی باید به آسانی انجام شود و مسوولان شهری باید توجه ویژه به این امر داشته باشند.
به گفته وی، اجرای طرح مناسبسازی ورودی ادارات و اماکن دولتی و خصوصی و مراکز درمانی و بانکها و مناسب سازی وسایل عمومی از جمله تاکسی و اتوبوس برای خدماترسانی به این قشر ضروری است در حالی که در این استان بسیاری از تاکسیها و آژانسهای تلفنی از سوارکردن معلولان به خصوص معلولان ویلچری خودداری میکنند.
وی با اشاره به اینکه نیاز و مشکلات افراد معلول به خصوص معلولان ویلچری و نابینا در روزهای برفی چند برابر میشود، گفت:هماکنون زیرساختهای لازم در فضای شهری برای حضور افراد دارای معلولیت آماده نیست و در جاهایی هم که مناسبسازی شهری انجام شده، اما با بارش برف تردد حداقلی نیز از این افرار گرفته میشود.
نظری اظهار داشت: در روزهای برفی باید اماکن عمومی، پیادهروها و حتی رمپهای معابر ویژه معلولان و محوطه ادارات و سازمانها در هنگام بارش برف شنریزی و پاکسازی شود تا دسترسی همه ا قشار به خصوص معلولان به این امکانات راحتتر فراهم شود.
بیش از چهار درصد جمعیت استان از جمله معلولان، سالمندان، جانبازان، زنان باردار و مادران که کودک را با کالسکه حمل میکنند از خدمات مناسبسازی امکان عمومی بهرهمند میشوند.
مدیرکل بهزیستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه بیش از چهار درصد جمعیت استان شامل زنان باردار، مادران که کودک را با کالسکه حمل میکنند، معلولان، سالمندان و جانبازان از خدمات مناسبسازی استفاده میکنند، گفت: اجرای طرح مناسبسازی اماکن عمومی مورد تاکید سازمان بهزیستی قرار دارد و این سازمان به عنوان دبیرخانه اجرای طرح است.
علی نصیری از برگزاری برگزاری مداوم جلسات مناسبسازی اماکن عمومی در سطح استان خبر داد و گفت:هماکنون یکی از شاخصهای ارزیابی جشنواره شهید رجایی اجرای طرح مناسبسازی است که به دستگاههای اجرایی براساس اجرای این طرح امتیاز داده میشود.
وی اظهار داشت: هماکنون اجرای طرح مناسبسازی در ۵۰ درصد دستگاههای دولتی استان اجرا شده است و اجرای کامل این طرح در مکانهای عمومی از جمله مراکز درمانی، مطبها، مدارس و اماکن گردشگری در سطح استان به همکاری دستگاههای اجرایی از جمله گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی، آموزش و پرورش و نوسازی مدارس و دانشگاه علوم پزشکی نیاز است.
به گفته وی، هماکنون با همکاری دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری طرح مناسبسازی در ۹۰ درصد اماکن دولتی این دانشگاه انجام شده و رایزنی برای اجرای طرح در اماکن خصوصی از جمله آزمایشگاه ها، مراکز فیزیوتراپی و کاردرمانی، مطبهای خصوصی و سایر امکان درمانی و خدمات رسانی در ستور کار قرار دارد.
نصیری اظهار داشت: برای اجرای طرح در معابر عمومی و خیابانها نیز شهرداریها موظف هستند که بر اساس اعتبارات این طرح را انجام دهند.
وی از راهاندازی و احداث پارک مناسبسازی شده در شهرکرد خبر داد و گفت: اجرای این طرح مصوبه کارگروه مناسبسازی را دریافت کرده، اما هنوز اجرایی نشده است.
هماکنون ۳۲ هزار معلول زیرپوشش سازمان بهزبستی استان قرار دارند که از این تعداد ۱۵ هزار نفر مستمری بگیر دائم بهزیستی و مابقی به صورت موردی از خدمات بهزیستی بهرهمند هستند و ۱۳ هزار نفر از معلولان استان معلول جسمی و حرکتی، چهار هزار و۴۵۴ نفر نابینا، سه هزار و ۸۳۴ نفر دارای ناشنوا، سه هزار و ۷۵۳ نفر بیماری روانی مزمن و ۶ هزار و ۳۲۱ نفر معلولان ذهنی هستند.
براساس آمار جامعه هدف بهزسیتی، یکهزار و ۸۳۲ معلول استان دارای معلولیت خیلی شدید، ۱۱هزار و ۲۵۹ نفر دارای معلولیت شدید، ۱۰ هزار و ۲۵۵نفر معلولیت متوسط و ۶هزار و ۸۷۲ نفر معلولیت ضعیف هستند.
منبع : ایرنا