چرخه نگهداری از تجهیزات پزشکی در گمرک به درستی رعایت نمی‌شود

چرخه نگهداری از تجهیزات پزشکی در گمرک به درستی رعایت نمی‌شود

31 فروردین 1402

مسئول فنی یک آزمایشگاه تشخیص پاتوبیولوژی و ژنتیک در مشهد گفت: سیاست‌های گمرگی خیلی خوب نیست و وقتی مواد به دست آزمایشگاه می‌رسد اغلب کیت‌ها کار نمی‌کند و در بررسی‌های انجام شده معلوم می‌شود در گمرک چرخه نگهداری به درستی رعایت نشده و کیت‌ها صدمه خورده این امر به آزمایشگاه‌ هم ضرر می‌رساند.

دکتر محمدرضا عباس‌زادگان : با پیشرفت‌های علوم آزمایشگاهی، تکنولوژی و تجهیزاتی که وجود دارد، تمام تلاش خود را در کشور برای به‌روز کردن تشخیص نمونه‌های آزمایشگاهی کرده‌ایم تا با کیت‌های تشخیصی جدید بتوانیم به پزشکان در تشخیص بیماری‌ها کمک کنیم تا در این حوزه موفق شوند. در رشته علوم آزمایشگاهی کارشناسان و متخصصان خوبی آموزش دیده‌اند و از لحاظ تخصصی در زمینه آزمایشگاهی و علوم آزمایشگاهی در منطقه سرآمد هستیم. استانداردها و پزشکان آزمایشگاهی نقش موثری در تایید کیفیت نوع تشخیص آزمایش دارند.

وی بیان کرد: برای توسعه خدمات آزمایشگاهی و جلوگیری از هدر رفت منابع موجود باید اگر یک شهری دارای ۵ دستگاه تاپ و خوب آزمایشگاهی است دیگر اقدام به خرید تجهیزات بیشتر نکند، آزمایشگاه‌های کوچک تجهیزات نخرند و چند مرکز به صورت تجمیعی از همان تجهیزات موجود به صورت مشارکتی استفاده کنند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به فعالیت شرکت‌های دانش بنیان در حوزه خدمات پزشکی، خاطرنشان کرد: در این حوزه جوانان نخبه و کارآزموده‌ای در شرکت‌های دانش‌بنیان در زمینه تولید کیت‌های آزمایشگاهی تلاش می‌کنند. در مشهد نیز شرکت‌های دانش‌بنیان خوبی وجود دارد که برای تشخیص بخش ژنتیک و تشخیص ویروس‌های ژنتیکی، کیت‌های مناسب و باکیفیتی را تولید می‌کنند و حتی با کیت‌های خارجی رقابت دارند.

مسئول فنی آزمایشگاه تشخیص پاتوبیولوژی و ژنتیک پردیس مشهد گفت: با وجود داشتن شرکت‌های دانش‌بنیان قوی اما مشکلات ارزی در کشور و واردات مواد اولیه تولید، مشکلات بسیاری را فراهم کرده که باعث افت کیفیت و افزایش هزینه‌ها شده است. 

وی با اشاره به اینکه تعرفه اعلام شده به علوم آزمایشگاهی که سالی یکبار وزارت بهداشت و درمان آن را تعیین می‌کند، جوابگوی تورم نیست، اظهار کرد: با این معضلات، تولیدات شرکت‌های دانش بنیان هم شامل ضرر می‌شود. آرزوی ما این است که تولیدات داخلی افزایش یابد اما تورم برای نیروی انسانی هم ضرر دارد به طوری که کار در شرکت‌های دانش بنیان و حتی آزمایشگاه‌ها کفاف مخارج زندگی افراد را نمی‌دهد.

این استاد ژنتیک ۴۰ درصد کیت‌های تولید داخل را با کیفیت اعلام کرد و توضیح داد: استفاده از کیت‌ها، مواد اولیه و تجهیزات پایه آزمایشگاهی در کشور توسعه یافته و با توجه به افزایش ارز در کشور، وارد کردن تجهیزات و کیت‌های آزمایشگاهی بسیار مشکل شده از این رو به شرکت‌های دانش‌بنیان رو آورده‌ایم. این شرکت‌ها هم کیفیت تولیدات خود را افزایش داده‌اند و در این حوزه تلاش مضاعف می‌کنند و اکنون از ۳۵ الی ۴۰ درصد کیت‌های باکیفیت داخلی در حوزه تشخیص بیماری استفاده می‌شود.

عباس‌زادگان با اشاره به نواقص در تولیدات داخلی گفت: وقتی یک متخصص هورمون‌شناس و فوق تخصص غدد قصد هورمون‌ها را چک کند باید با تجهیزات پیشرفته‌تری کار کند اما هنوز در تولیدات داخلی به آن سطح نرسیده‌ایم و وابسته واردات هستیم.

وی در ادامه به حمایت از شرکت‌های دانش بنیان اشاره کرد و افزود: مراکز رشدی را که وزارت بهداشت و درمان و سیستم‌های سیاست گذاری  برنامه‌ریزی کرده‌اند بسیار خوب بوده و با این سیاست، شرکت‌های دانش بنیان می‌توانند برای مدتی محدود در مراکز رشد دانشگاهی یا پارک‌های علم و فناوری فعالیت کنند و وقتی تولیداتشان به سطحی رسید که بتوانند خودشان از لحاظ اقتصادی خوداتکا شوند، در شهرک‌های صنعتی به عنوان یک تولیدکننده فعالیت کنند.

مسئول فنی آزمایشگاه تشخیص پاتوبیولوژی و ژنتیک پردیس مشهد مطرح کرد: اما این هم کافی نیست و باید در این زمینه تمرکز بیشتری کنیم. هرچه تولیداتمان را از لحاظ داخلی در مراکز رشد یا انکوباتورها بیشتر کنیم در جذب نخبگان موفق‌تر خواهیم بود. کشورهای پیشرفته برای جذب نیروی انسانی متخصص از این طریق استفاده می‌کنند. یکی از دلایلی که نخبگان ما به کشورهای خارجی مهاجرت می‌کنند برای این است که بستر کار در کشور فراهم نیست اگر می‌خواهیم جلوی مهاجرت را بگیریم باید زمینه اشتغال داخلی را مهیا کنیم.

 

عباس‌زادگان ادامه داد: در حال حاضر خدمات تخصصی آزمایشگاهی ما ۷۰ درصد کیفیت مطلوب دارد، اما نقص‌هایی هم داریم. برخی شرکت‌ها از تاخیر ورود مواد اولیه و کیت‌ها از گمرک شاکی هستند و این تاخیر مشکلاتی را به وجود می‌آورد. سیاست‌های گمرگی خیلی خوب نیست و وقتی مواد به دست آزمایشگاه می‌رسد اغلب کیت‌ها کار نمی‌کند و در بررسی‌های انجام شده معلوم می‌شود در گمرک چرخه نگهداری به درستی رعایت نشده و کیت‌ها صدمه خورده این امر به آزمایشگاه‌ هم ضرر می‌رساند.

وی تاکید کرد: باید سیاست‌های گمرکی کشور برای کارهای تخصصی آسان‌تر شود. همه ما برای به حرکت درآوردن موتور تشخیص مانند یک زنجیره عمل می‌کنیم و شرکت‌های تولیدکننده و آزمایشگاه‌ها همانند حلقه‌های زنجیر هستند که خدمات می‌دهند و هرکجا به این زنجیره صدمه وارد شود، سیستم تشخیص کشور نیز آسیب می‌بیند.

 عباس‌زادگان مطرح کرد: به دلیل افزایش قیمت ارز، تورم بسیار زیادی برای فراهم کردن تجهیزات داریم و خیلی از آزمایشگاه‌های کوچک با حجم کاری کم، توان فراهم کردن این تجهیزات تخصصی و فوق تخصصی را ندارند. برای آزمایشگاه‌های بزرگتر هم خرید تجهیزات گران‌قیمت با توجه به سود پایین توجیه اقتصادی ندارد و به خارج از کشور وابسته می‌شویم که در حال حاضر در این خصوص در وزارتخانه قوانینی علیه واردات تجهیزات برنامه‌ریزی شده است در واقع تورم کمر خیلی از مراکز تخصصی را شکسته است.

وی در ادامه توضیح داد: ما تنها در واردات مشکل نداریم بلکه در تجهیزات تولید داخل هم نارضایتی وجود دارد. تولیدات داخلی هم برای برخی از اجزا مجبور به واردات است و تورم باعث ضرر تولیدات داخلی هم می‌شود.

مسئول فنی آزمایشگاه تشخیص پاتوبیولوژی و ژنتیک پردیس مشهد اظهار کرد: در حال حاضر دستگاه‌های فوق تخصصی در حوزه ژنتیک که کد ژنتیک بیماران را برای تشخیص دقیق بیماری ژنتیکی و معلولیت‌ها مشخص می‌کند، وجود ندارد و اگر هم باشد مواد اولیه آن در تحریم است و غیر قابل استفاده است.

عباس‌زادگان بیان کرد: مراکز محدودی هستند که کنترل کیفی ۱۵۱۸۹ را احراز کرده باشند در صورتی که باید تمام مراکز این ایزوی تخصصی آزمایشگاه‌های تشخیص طبی را احراز کنند و تا زمانی که این معیار را نداشته باشند مردم نتیجه مطلوب را دریافت نخواهند کرد.

وی  نحوه پرداخت بیمه‌ها به آزمایشگاه‌ها را بسیار ضعیف دانست و گفت: متاسفانه پرداخت بیمه‌ها طولانی است و این به ضرر آزمایشگاه‌ها است.

حذف تست غربالگری دوران بارداری سیاستی اشتباه است

مسئول فنی آزمایشگاه تشخیص پاتوبیولوژی و ژنتیک پردیس مشهد با اشاره به حذف تست غربالگری در دوران بارداری گفت: در برخی تشخیص‌های تخصصی سیاست‌گذاری‌های اشتباهی انجام شده که یکی از این سیاست‌های غلط، حذف تست غربالگری در دوران بارداری است.

وی با اشاره به حذف تست غربالگری دوران بارداری از سیستم سلامت افزود: در مجلس و وزارتخانه بهداشت و درمان، سیاست‌هایی جهت حذف غربالگری‌هایی که تشخیص ناهنجاری ژنتیکی مانند سندروم داون یا ناهنجاری‌های کروموزومی دیگر که شیوع آنها هم کم نیست، از سیستم سلامت مصوب شده و مردم درصورت نیاز به ناچار باید این تست را با هزینه آزاد انجام دهند.

عباس‌زادگان بیان کرد: حتی اگر در شرایط ضروری تست غربالگری دوران بارداری، برای بیماری تجویز شود و بعد منجر به سقط جنین شود پیگرد قانونی دارد و این سیاست‌ها عواقب بسیار خطرناکی را در بردارد.

 وی مطرح کرد: با توجه به صحبت‌ها و نظرات منفی درخصوص انجام غربالگری در دوران بارداری حتی مراکز بهداشت و درمان فرم‌های غربالگری را از سیستم‌ حذف کرده‌اند و در واقع آگاه‌سازی خانواده را برای تشخیص داشتن فرزند سالم یا معلول محدود کرده‌اند. بارها شده مادران بارداری برای زایمان مراجعه کرده‌اند که فرزند مبتلا به معلولیت دارند و زمانی که مادر از به دنیا آمدن نوزاد معلولش مطلع می‌شود دچار اتفاقات ناگواری مانند بیهوش شدن می‌شود، وقتی پیگیری می‌کنیم متوجه می‌شویم تست غربالگری در دوران بارداری انجام نشده است.

مسئول فنی آزمایشگاه تشخیص پاتوبیولوژی و ژنتیک پردیس مشهد تصریح کرد: کسی با افزایش نرخ جمعیت مخالف نیست اما به چه قیمت؟ آیا می‌خواهیم جمعیت جامعه را با افزایش افراد معلول بالا ببریم؟ انجام تست غربالگری یک بحث علمی است و ربطی به سیاست ندارد. ما باید برای افزایش جمعیت سالم تلاش کنیم.

 

منبع : ایسنا

نظرات

تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.

درج نظر

ثبت نظر
عضویت در خـبـرنـامـه رعــد
لطفا ایمیل و شماره موبایل را وارد کرده و
دکمـه ثـبـت عـضـویـت را کلیـک نمایید.
کلیه حقوق وبسایت متعلق به موسسه رعد است