نکوداشت پروفسور مریم میرزاخانی با مراسم دلنوازی نت‌ها  بر مقام اعداد در رونمایی از اثر موسیقایی استاد لورئس چکناواریان

نکوداشت پروفسور مریم میرزاخانی با مراسم دلنوازی نت‌ها بر مقام اعداد در رونمایی از اثر موسیقایی استاد لورئس چکناواریان

9 اسفند 1402

مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد، روز سه‌شنبه ۸ اسفند میزبان مراسم رونمایی از اثر موسیقایی حماسی استاد لوریس چکناواریان آهنگساز برجسته ایران و جهان و جمعی از اهالی هنردوست و نیکوکار این مؤسسه به یاد پروفسور مریم میرزاخانی نابغه ریاضیات بود این مراسم که به‌عنوان"دل‌نوازی نت‌ها بر مقام اعداد"  نامگذاری شده بود با تصاویر از دوران تحصیل و تدریس پروفسور میرزاخانی در داخل و خارج از کشور و نیز مراسم اهدا مدال فیلدز به همراه اثر فاخری استاد چکناواریان همراه شد.

به گزارش روابط‌عمومی مجتمع رعد، آنت میناسیان مدیر عامل مجتمع رعد در آغاز این مراسم ضمن خوشامدگویی به حضار، یاد و خاطره پروفسور میرزاخانی را گرامی داشت و از استاد چکناواریان که با هنرمندی تمام در ماندگاری نام پروفسور مریم میرزاخانی با خلق اثری موسیقایی در کلاس جهانی اهتمام ویژه نمودند، صمیمانه قدردانی کرد.

در ادامه مهندس احمد میرزاخانی پدر پروفسور فقید مریم میزراخانی و یکی از بنیانگذار مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد با قدردانی از زحمات استاد چکناواریان برای خلق این اثر ارزشمند طی سخنانی گفت: «دلنوازی نت‌ها بر مقام اعداد که شعار این نشست است، ارتباط بین ریاضی و موسیقی را نشان می‌دهد که البته استاد نیز در ساخت اثر حاضر به آن توجه داشته است. شاید بهتر باشد سابقه تاریخی ارتباط ریاضی و موسیقی را در کشور و البته سایر کشورهای جهان که درباره آن مطالعه عمیقی داشته‌اند، بررسی کرد. به عنوان مثال در ایران ابونصر فارابی که در قرن سوم هجری می‌زیسته از بزرگ‌ترین حکما و دانشمندان در فلسفه و پزشکی بود که روی موسیقی نیز کار کرده است. نغمه‌ها و آهنگ‌های مولویه همراه با اشعاری که منتصب به مولوی هستند، از آثار فارابی نشات گرفته است. همچنین می‌گویند ایشان در علم صناعت موسیقی و عمل به آن به غایت اتقان رسیده است. خیام نیز در زمینه ارتباط موسیقی و ریاضی کار کرده است؛ خیام که در اروپا بیشتر از سایر شاعران ایران شناخته است به هر حال تحقیق در این زمینه کاری زمان‌بر و مستلزم حضور نهادهای فرهنگی و آموزشی است.

مهندس میرزاخانی در پایان به فعالیت‌های مجتمع رعد در زمینه ایجاد فرصت‌های تحصیلی و شغلی برای کارآموزان دارای معلولیت مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد اشاره کرد.

دکتر امیر جعفری به نمایندگی از سوی بنیاد ریاضیات مریم و ابراز خرسندی از حضور در این مراسم، افزود: درباره خصوصیات انسانی مریم میرزاخانی «بله مریم یک انسان بود، چیزی که این روزها کم‌تر می‌بینیم. من شنیده‌ام وقتی دانشجوی هاروارد بوده است به دانشجویان نابینا و دارای معلولیت کمک می‌کرده و همیشه تلاش می‌کرده و دوست داشت  به دیگران کمک کند.»

وی در ادامه افزود: مأموریت اصلی بنیاد ریاضیات مریم، کشف و حمایت از استعدادهای جوان و گمنام ریاضیات کشور است تا روزی همچون پروفسور مریم میرزاخانی نام ایران را در عرصه جهان پرآوازه کنند.

بر اساس این گزارش با تشویق حضار استاد لوریس چکناواریان در جایگاه خطابه حاضر شد و از احساس خود در خلق این اثر گفت: «باید بگویم خیلی تحت تأثیر این مراسم قرار گرفتم. امروز که از خواب بیدار شدم، خودم را از بالا تا پایین در آینه نگاه کردم، بعد اینجا( مجتمع رعد) که وارد شدم خودم را یک خط فرض کردم و الان که اینجا که ایستام (جایگاه سخنرانی) خودم را یک نقطه می‌بینم! آدم هر چه سنش بالاتر می‌رود کارش کوچک و کوچک‌تر می‌شود. افتخار بزرگی است که امروز در کنار خانواده مریم میرزاخانی هستم. من نیز مانند بسیاری از ایرانی‌ها با از دست دادن شخصیتی به این بزرگی، تحت تاثیر قرار گرفتم. چند وقت پیش می‌خواستم اخبار را چک کنم گوشی را روشن کردم عکس او جلوی چشمم ظاهر شد. نمی‌دانم چه شد، گویی یک ارتباط مستقیم بین ما برقرار شد و بلند شدم و رفتم پشت میز نشستم و این اثر را نوشتم. به دوست عزیزم علیرضا راد زنگ زدم و گفتم: «من چنین چیزی را نوشتم. » گفت: «زود بفرست این کار را کپی کنم و ثبت کنم». من فرستادم و این کار انجام شد.»

استاد چکناواریان افزود: «خیلی تعجب کردم! من می‌خواستم کاری بنویسم عاشقانه و رمانتیک ولی نشد چون او یک دانشمند بود و نمی‌شد کاری عاشقانه و رمانتیک برایش نوشت. به همین جهت کاری نوشتم اعتراضی، حزن‌آلود و حماسی و به گونه‌ای آن را نوشتم که هر کسی گوش کند بفهمد که این اثر ایرانی است و برای یک ایرانی نوشته شده است. »

وی با اشاره به اعتراضی، حزن‌آلود و حماسی بودن اثرش گفت: «برایم مهم بود این اثر با اعتراض شروع و با اعتراض تمام شود. در حقیقت اثری است در اعتراض به دنیا که چطور می‌شود فردی به این زودی از دنیا برود. البته ما از دست می‌دهیم ولی هیچ چیزی در این جهان گم نمی‌شود و مریم در بین ما هست. می‌دانم که خانم میرزاخانی این اثر را از من می‌پذیرد. ممنون که این افتخار را به من دادید که اثر من را بشنوید.»

در ادمه این مراسم پارتیتور این اثر ارزشمند (دفترچه نت‌ها) توسط استاد چکناواریان به پدر و مادر پروفسور فقید مریم میرزاخانی  اهدا شد؛ همچنین به رسم یادبود آنت میناسیان مجسمه فیل پاپیه ماشه (خمیرکاغذ) دست‌ساخته دست هنرجویان مجتمع رعد به استاد چکناواریان تقدیم کرد و در علت انتخاب مجسمه فیل گفت: در اساطیر کهن فیل نماد حکومت بر زمین و همچنین نگهبان دانش بود.

گفتنی‌ست پرفسور مریم میرزاخانی (۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ – ۲۳ تیر ۱۳۹۶) ریاضیدان برجسته ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد بود. پدر ایشان مهندس احمد میرزاخانی یکی از بنیانگذار مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد است.

پرفسور میرزاخانی در سال ۲۰۱۴ به دلیل کنش‌گری در زمینه «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه‌ای آنها» برنده مدال فیلدز شد و اولین زن و ایرانی برنده مدال فیلدز است که بالاترین جایزه در ریاضیات است. مریم میرزاخانی به‌عنوان یکی از ده ذهنِ جوان برگزیده سال ۲۰۰۵ از سوی نشریه پاپیولار ساینس در آمریکا و ذهن برتر در رشته ریاضیات تجلیل شد.

وی از یازدهم شهریورماه ۱۳۸۷ (اول سپتامبر ۲۰۰۸) در دانشگاه استنفورد استاد دانشگاه و پژوهش‌گر رشته ریاضیات بود. پیش از این، او استاد دانشگاه پرینستون بود. سالروز تولد مریم میرزاخانی ۲۲ اردیبهشت (دوازدهم مه) از سوی اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به عنوان روز جهانی زن در ریاضیات نام‌گذاری شده است.

نظرات

تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.

درج نظر

ثبت نظر
عضویت در خـبـرنـامـه رعــد
لطفا ایمیل و شماره موبایل را وارد کرده و
دکمـه ثـبـت عـضـویـت را کلیـک نمایید.
کلیه حقوق وبسایت متعلق به موسسه رعد است