استیج الکام تانکز میزبان سخنران های توان تک شد
دسترس پذیر کردن کالاها و خدمات برای افراد دارای معلولیت
11 تیر 1403
در نخستین روز آغاز بکار نمایشگاه الکامپِ بیست و هفتم، استیج الکام تاکز میزبان سخنرانان توانتِک بود و گروهی از علاقهمندان دسترسپذیر کردن کسب و کارها و سرویسدهندگان اینترنتی با حضور در سالن 27 نمایشگاه از سخنرانیها استفاده کردند.
به گزارش روابط عمومی مجتمع رعد؛ الکام تاکز که یکی از بخشهای جانبی نمایشگاه الکامپ محسوب میشود و هدفش فراهم آوردن فرصتی برای بیان دیدگاهها و آرا کارشناسان و متخصصانِ حوزه فناوری اطلاعات و بیان فرصتها و تهدیدهای کسب و کارها است و در نخستین روز فعالیت الکامپ این فضا میزبان سخنرانان توانتِک بود.
براساس این گزارش دکتر مصطفی نقیپور از مدیران شرکت پویندگان دانش سیستمهای توانافزای پاسارگاد(پداسیس) که در زمینه طراحی و ساخت رباتهای کمک حرکتی و توانبخشی فعالیت میکند درمورد انگیزه این شرکت برای تولید اندامپوشها کمک حرکتی افراد دارای معلولیت گفت: یکی از ورزشکاران زن انگلیسی که در اثر حادثهای به آسیب نخاعی مبتلا میشود با استفاده از رباتهای کمک حرکتی در مسابقه اسب سواری لندن شرکت میکند و در آن مسابقه موفق به کسب عنوان قهرمانی میشود. وی زمانی که از روبان خط پایان عبور میکرد، لبخندی برچهره داشت که ما در پداسیس دنبال نشاندن همان لبخند بر چهره افراد دارای معلولیت ایران هستیم.
وی در ادامه به حمایت دولتها برای توسعه خدمات شرکتهای دانش بنیان و کمک به جامعه افراد دارای معلولیت اشاره کرد و افزود: شرکتهای بیمهگر در آمریکا براساس مطالعات انجام شده متوجه شدند، استفاده ار اندامپوشهای رباتیک سال اول 21 و سال دوم 68 درصد صرفه جویی درمانی برای استفادهکنندگان به دنبال دارد و این موضوع کمک مهمی به اقتصاد سلامت و درمان جامعه هدف میکند.
علیرضا کیانپور مدیرعامل شرکت گلرنگ سیستم، بازوی توسعه فناوری اطلاعات و تکنولوژی گروه صنعتی گلرنگ با اشاره به توانایی جامعه افراد دارای معلولیت گفت: براساس آمارغیررسمی 5 درصد افراد هر جامعه با نوعی از معلولیت درگیر هستند به عبارت دیگر بین 4.5 تا 7 میلیون نفر در کشور ما با این مشکلات زندگی میکنند یعنی با درنظر رفتن نرخ حوادث رانندگی و همچنین پدیده فزاینده سالمندی، ضرورت بهرهمندی از فناوری برای بهبود کیفیت زندگی افراد دارای معلولیت اجتنابناپذیر است.
وی افزود: اگر چه براساس رویکر مسؤولیت اجتماعی شرکتها امروز خیلیها به مناسبسازی و دسترسپذیری فیزیکی فکر میکنند اما باید سوپراِپهایی مثل: دیجی کالا و اسنپ برای توسعه دسترس پذیر شدن کالاها و خدماتشان به نحوی که افراد دارای معلولیت بیشتر از این محصولات استفاده کنند کار و تلاش انجام دهند.
پوریا عالی نویسنده، طنزنویس و روزنامهنگار دهههای 80 و 90 که با اپلیکیشن آی قصه، نویسندگی برای کودکان را دنبال میکند با بیان خاطراتی از خودش گفت: لکنت زبان به من فرصت داد تا به جای اینکه با آدمها صحبت کنم، بیشتر کتاب بخوانم و تا دوم راهنمایی بیشتر کتابهایی که بدستم میرسید، میخواندم به همین علت به مطالعه علاقهمند شدم. همچنین وقتی پایم شکست و مجبور شدم با 2 عصا راه بروم، متوجه شدم ما درباره زندگی چه بخشی از جامعه دقت نکردهایم و از کنارشان گذر کردیم. اگر درست فکر کنیم متوجه میشویم افراد دارای معلولیت به لحاظ وسعت سرزمینی و جمعیت برابر 2 استان بزرگ و زیبای ایران یعنی اصفهان و شیراز هستند یعنی ما این 2 استان را ندیدهایم و در برنامه و برنامهریزیها این 2 استان محاسبه نکردهایم، زیرا جمعیت افراد دارای معلولیت ما بین 10 تا 11 میلیون نفر است و ساکنان این 2 استان هم حدود 10 میلیون و 500 هزار نفر است مثل این است که ما این 2 استان را از نقشه کشور جدا کرده باشیم و افراد دارای معلولیت را از کشور، شهر و خانه جدا کنیم. به عبارت دیگر «تفکیک من از ما» بر افکار ما حاکم شده است. در این نگاه موضوع "عدالت توزیع" مباحث "عدالت آموزش" و "عدالت بهرهوری" را تحت تأثیر قرار داده است.
اما راه حل اصلی در آن است که ما مسؤولیت فرد خود را براساس عدالت توزیع بپذیریم و "حاکم سرزمین کوچک خود باشیم" منتظر هیچ دولت، دستگاه و شخص دیگری نباشیم. قطعاً جهان ما بدون شیراز و اصفهان یک چیز مهمی کم دارد.
در ادامه نازیلا صادقی کارآموز، دانشجو، همکار سابق مجتمع رعد ، کارآفرین، طبیعتگرد و ماجراجو با یادآوری اینکه ماجراجویی زندگی را با 35 عمل جراحی دوران کودکی روی پاهایم آغاز کردم و در ادامه با قبولاندن حق ثبت نام در مدارس عادی به مدیران آموزش و پرورش به دلیل هوش و استعداد زیادم ادامه دادم تا اینکه در دوران تحصیل در دانشگاه با مجتمع رعد آشنا شدم و ضمن ادامه تحصیل، عضو تیم ملی مهارت افراد دارای معلولیت ایران شدم و در مسابقات ابیلیمپیک سئول کره جنوبی مقام پنجم گرافیک را کسب کردم.
وی با اشاره به مدتی در مجتمع رعد مشغول به کار بود، افزود: برای اینکه عرصه جدیدی را تجربه کنم بِرند "نویک" را پایه گذاری کردم و همزمان طبیعت گردی ایران و در ادامه سایر کشورها مانند: نپال، فیلیپین و ... دنبال کردم و امروز در نقش "سفیر توانمندی رعد" به عنوان یک فرد تأثیرگذار به دوستان دارای معلولیتم کمک میکنم که با کشف استعدادهای خود به توانایی و توانمندی برسند.
ملینا پیرنظری ناشنوایی که با 4 درصد ناشنوایی از یک گوش و ناشنوای کامل از گوش دیگرش تجربههای ارزشمند داشته است، سخنران بعدی بود که گفت: با وجود اینکه وضع مالی خانواده خوب بود علاقه داشتم، مستقل باشم و خودم کسب درآمد کنم به همین خاطر دستساختههای خودم را در جاهای مختلف شهر میفروختم، بعد فکر کردم خارج از ایران فروش محصولات هنری را تجربه کنم چون پدرم با سفرم مخالفت کرده بود، بدون اجازه پدرم به دبی رفتم و آنجا موفق به فروش محصولات شدم در برگشت، چند ماه پدرم با من قهر کرد. من به او گفتم دوست دارم خودم مستقل باشم. چند وقت بعد همسر سفیر امارات تماس گرفت و ابراز علاقه کرد که به او ساخت محصولات هنری را آموزش دهم و این کار باعث شد تا به گفتاردرمانی مراجعه کنم و رفته رفته صحبت کردن را تمرین کردم و الان طوری صحبت میکنم که همه فکر میکنند، اقلیت مذهبی هستم.
وی در ادامه افزود: برای اینکه شرکتهای ارایه دهنده خدمات بیمه عمر و بازنشستگی، پرداخت هزینه سمعک را قبول نمیکردند، کتاب قوانین بیمه را خریدم و برای نمایندگی بیمه امتحان دادم و موفق به اخذ نمایندگی بیمه شدم و بعد به آنها گفتم ناشنوا هستم و برای گرفتن هزینه سمعک این کار را کردم هرچند آخر هم آن هزینه را به من ندادند و گفتند این یک قانون بینالمللی است و نمیتوانیم خلاف آن عمل کنیم اما افراد ناشنوا مشکلات زیادی دارند چون هزینههای گفتاردرمانی زیاد است و نمیتوانند درمان مناسب بگیرند، دایره واژگانی آنها بسیار اندک و محدود است و نمیتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند و اغلب گوشهگیر و منزوی می شوند.
احمد نجفی روزنامهنگار و متخصص روابط عمومی با چند خاطره در جایگاه حاضر شد و گفت: یکی از دوستانم را به تحریریه روزنامه بردم و چند روز بعد سردبیرم گفت: به ایشان بگویید دیگر لازمش نداریم، اینجا نیاید. به دوستم که گفتم، او گفت: حالا میتوانی به من تایپ 10 انگشتی را یاد بدهی و من به خودم گفتم چگونه ممکن است در بهترین حالت من بتوانم تایپ 6 انگشتی را یاد بدهم] وی یکی از دستانش انگشت ندارد[ خاطره بعدی مربوط به وقتی است که میخواستنم در یک خبرگزاری آنلاین استخدام بشوم، مدیرش گفت: تو میتوانی 10 انگشتی تایپ کنی؟ و خاطره سوم به زمانی مربوط میشود که میخواستم گواهینامه رانندگی بگیرم و مربی رانندگی گفت: مگر میتوانی با این پایت ترمز و کلاج بگیری. زیرا یکی از پاهای من پروتز دارد. اما همه این کارها شدنی است زیرا با استفاده از فناوریهای نوین، ابزارهایی در اختیار افراد دارای معلولیت قرار میگیرد تا بتوانند زندگی شخصی خود را با کیفیت ادامه بدهند و این یعنی ایجاد فرصتهای برابر و دسترس پذیرکردن خدمات برای افراد دارای معلولیت، همین است.
آخرین سخنرانان توانتِک گلاره عباسی و امیر سلیمانی بودند که به اجمال درباره وب سایت سونیا با حضار صحبت کردند. گلاره عباسی بنیانگذار سونیا با اشاره به سابقه 5 ساله در زمینه تولید محصولات فرهنگی برای افراد نابینا، گفت: کار تولید محصولات فرهنگی و هنری برای نابینایان را از سال 1398 آغاز کردم و ابتدا با توضیحدار کردن و پردهخوانی فیلمهای سینمایی کار شروع شد اما به سرعت پادکست، رادیو، سریال، کتاب صوتی و اخبار به فهرست خدمات سونیا اضافه شد.
وی با اشاره به برگزاری 14 رویداد حضوری، افزود: برگزاری دورههای آموزش حضوری در مناطق دوردست مثل چابهار و استفاده از ظرفیت هنرمندان نابینا برای دوبله فیلمهای سینمایی از دیگر فعالیتهای سونیا است که به صورت رایگان و با حمایت حامیان مالی نیکوکاران این محصولات فرهنگی در اختیار جامعه قرار میگیرد.
در ادامه امیر سلیمانی با اشاره به تولیدات محصولات فرهنگی برای افرادی با نیازهای ویژه، گفت: امروز توصیف صوتی(Audio description) یکی از امکانات دسترسپذیری اغلب سکوها، نرمافزارها و اپلیکیشنهای بازار محسوب میشود و ما در سونیا تلاش میکنیم با خلق فرصت برابر برای جامعه هدف کیفیت زندگی آنها را ارتقا بدهیم.
شایان ذکر است تمام سخنرانیهای توانتِک در استیج الکام تاکز با همراهی رابط ناشنوایان برای عزیزان کمشنوا و ناشنوا دسترسپذیر شده بود و در فواصل سخنرانیها گروه هنری دستان گویا (گروه سرود ناشنوایان) چند برنامه هنری اجرا کردند.