برگزاری نشست‌های تحول در نهادهای مدنی به همت مؤسسه دکتر مجتبی معین

برگزاری نشست‌های تحول در نهادهای مدنی به همت مؤسسه دکتر مجتبی معین

نهادهای مدنی باید خود را قوی کنند تا حرفی برای گفتن داشته باشند

27 اردیبهشت 1404

اولین نشست از سلسله ‌نشست‌های تحول نهاد‌های مدنی با حضور جمعی از فعالان عرصه‌های مدنی و دغدغه‌مندان مسائل اجتماعی به سخنرانی زهرا افتخارزاده، آنت میناسیان، مریم رسولیان و فرشید یزدانی اختصاص یافت.

 بر پایه این گزارش نقش و کارکردهای نهادهای مدنی که یکی از حوزه‌های مورد توجه مؤسسه دکتر مجتبی معین است با پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و کاهش آن‌ها معنا پیدا می‌کند و پشتیبانی از فعالیت‌های آموزشی-پژوهشی و ترویجی نهادهای غیردولتی در زمینه توانمندسازی گروه‌های آسیب‌پذیر به همراه کمک به تقویت و نهانمند کردن فرهنگ مشارکت از اهدافی است که ضرورت سلسه نشست‌های "تحول در نهادهای مدنی" را ایجاب کرده است.

در ابتدای جلسه، فرشید یزدانی با اشاره به اینکه با ظهور یک دانش جمعی هم نمی‌توانیم خلأها موجود را پر کنیم، اما در همین حد هم مؤثر است، افزود: زمانی که قرار باشد، نهاد مدنی را بررسی کنیم باید به ساختار‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی فکر کنیم و آن‌ها را بررسی کنیم. دیالکتیک بازار، جامعه مدنی و دولت برای ما بسیار مهم است و باید این سه ضلع بررسی شود.

 یزدانی گفت:  مراقبت به معنای پروای دیگری داشتن است. این به معنای در «اندیشه دیگری بودن» است تا بتوانیم جامعه را سامان دهیم و در واقع این یک مسیر تعادل بین دولت، بازار و جامعه مدنی ایجاد کنیم.

دکتر زهرا افتخارزاده، مديرعامل مؤسسه بهبود کيفيت زندگي زنان «آتنا» نیز در این نشست گفت: منظور ما از نهاد مدنی نهاد غیر دولتی است؛ به این معنی که عدم وابستگی تشکیلاتی به حاکمیت سیاسی کشور دارد. جنبش‌هایی که به دنبال تغییرات بنیادی و اساسی هستند.

 وی ادامه داد: از سال ۷۶ تا ۸۴ دورۀ شکوفایی نهاد‌های مدنی بود زیرا حضور اینترنت و تلفن همراه، نهاد‌های مدنی توسعه می‌یابند و افراد به سمت مشارکت مدنی علاقه‌مند می‌شوند اما در مدل‌های رابطه نهاد مدنی و دولت فقط حالت اینکه نهاد مدنی کمک دولت باشد، تقریباً مشاهده می‌شود تا نهاد مدنی وظایف دولت را انجام دهد و باری را از شانه دولت بردارد. در حالی که نهاد مدنی باید برای مطالبه‌گری و تغییرات در کشور تلاش کند و به مقابله با بحران معنا برخیزد.

 دکتر مریم رسولیان؛ رئیس هیأت‌مدیره مجتمع نیکوکاری رعد نیز در این نشست گفت: خیلی از نهاد‌های ما به دلیل اینکه جانشین‌های خوبی مثل مؤسسان اولیه  تربیت نکرده‌اند، رو به ضعف و نابودی می‌روند. مؤسسات از یک حدی که بزرگتر می‌شوند، تبدیل به یک اداره می‌شود و حاکمیت بورکراسی پک بحران و خطر است که باید با آن مبارزه کرد.

وی با این توصیه که "نهادهای مدنی باید قوی باشیم تا بتوانیم حرفی برای گفتن داشته باشند" گفت: سازمان‌های مردم نهاد باید جدی به این موضوع دیالوگ با جامعه توجه کنند و وظایفشان را درست انجام دهیم. همچنین نهاد‌های مدنی باید از هم پشتیبانی کنند تا بتوانند قدرت خود را حفظ کنند و به کارشان ادامه کنند.

آنت میناسیان؛ مدیرعامل مجتمع نیکوکاری رعد گفت: در مجتمع رعد همواره سعی کرده‌ایم تا با شرایط و ضروریات روز جامعه ما هم به روز باشیم، مثال بارز آن هم پروژه‌های تغییر نگرشی هست که در کنار ماموریت اصلی رعد انجام می دهیم.

وی افزود: توانمندی یک امر صد در صد فردی نیست زیرا انسان موجودی اجتماعی است و یک فرد در جامعه‌ای توانمند است که می‌تواند توانمند باشد، جامعه توانمند به مفهوم پذیرش و درک تفاوت‌ها است.

میناسیان در خصوص سوالی که آیا داوطلب محور بودن خوب است یا بد، گفت: ما امری مطلقاً خوب یا مطلقاً بد نداریم، باید بتوانیم از مزیت‌های کار داوطلبانه استفاده کنیم و از آسیب‌های این کار پیشگیری کنیم.

نظرات

تا کنون نظری برای این مطلب درج نشده است.

درج نظر

ثبت نظر
عضویت در خـبـرنـامـه رعــد
لطفا ایمیل و شماره موبایل را وارد کرده و
دکمـه ثـبـت عـضـویـت را کلیـک نمایید.
کلیه حقوق وبسایت متعلق به موسسه رعد است